Jag är medveten om att bostadsplanering är något av det svåraste en kommun kan hantera.
MEN.
Hur kommer det sig att man i Landskrona snart går man ur huse för att protestera mot Torkildstyrets bostadspolitik? På gator och torg. Med protestlistor.
Hur kommer det sig att många människor väljer/ eller inte väljer att hellre bosätta sig i en kolonistuga än i de nyproducerade lägenheterna och husen som nu byggs?
Norra Borstahusen är lite mer än halvfärdigt och grönområden lyser med sin frånvaro. Är de överhuvudtaget planerade?
Ganska många bostäder står osålda. Flera byggprojekt blir inte av.
Flickskoletomten likadant.
Och nu vill man ta bort grönskan på Thulinparken och bebygga med fler höghus. Trots protester klubbar man igenom.
I hamnen protesterar folk mot de byggplaner som presenterats och klubbats igenom där.
I Borstahusen lyckades man med nöd och näppe rädda stejlebackarna och träden längs Erikstorpsvägen från skövling.
Sen går man hårt åt koloniområdena. I Kopparhögarna och på St Olovs vång tar man bort kolonier och Axeltofta ska helt elimineras, enligt beslut av Treklövern och Stefan Olsson. Grönområden som försvinner.
Varför flyttar då gemene man inte in i de nya lägenhetskomplexen? Det borde vara rusning.
Svaret är nog dels att väldigt många inte har råd. Man har inte byggt efter folks plånböcker.
Dels att man inte planerat efter folks behov av grönska.
Och dels att man helt fritt låter byggbolagen bestämma hur bostäderna ska utformas, dvs arkitekt/stadshusprojekt. Byggt bara för att byggherrarna ska få ut maximal vinst per kvadratmeter. Inte efter folks behov och önskemål av förrådsutrymmen, behov av uteplatser och trivsamma balkonger, garage, avskildhet mot trafik osv. De höga husen ligger med bara meters mellanrum. Bara några fåtal får den efterlängtade havsutsikten eller kan njuta av gröna träd och buskar.
Nu är jag medveten om att många som flyttat in i t ex Norra Borstahusen är väldigt nöjda och trivs med sina boenden. Bra! Det ska poängteras.
Men det finns många studier om hur folk vill bo och utforma sina boenden. T ex Hyresgästföreningens delrapport 2,2022 Något för stadens politiker att informera sig om och sen sätta press på byggbolagen. Att fråga folk. Att som politiker byggplanera efter hjärtat och inte bara efter byggbolagens plånböcker.
Många äldre vill sälja sina villor och letar efter trevliga lägenheter, men hittar inget nytt. Här citerar jag en äldre dam, som letade ny lägenhet, men gav upp: ”Vi kan helt enkelt inte flytta hemifrån”, sa hon. Likadant säger unga som inte har råd med eget boende.
Öster om stationen byggs den ena fula lagerhallen efter den andra. Men åt företagen.
Lyssnar inte Torkildstyret på folket? Utan mest på företagen?
Oppositionen har i alla fall haft den goda smaken att backa och ändra åsikt vid flera tillfällen.
Ett vettigt Miljöparti borde protestera mot skövlingen av grönska. Men nu har vi ju beklagligtvis bara ett MP som är ett bihang till den styrande. Och som när han någon enstaka gång yttrar en motsatt åsikt, genast tvärvänder och rättar in sig i Treklöverledet.
Vet inte Torkildstyret och speciellt MP att det inom EU finns något som heter ” European Climate Pact”?
Där rekommenderar man fler träd och mer grönområden för att minska klimathot och ohälsa. Något för herr Mesanovic att läsa, så att han kan upplysa sina kamrater i Treklövern?
Landskrona behöver en bostadspolitik för ALLA!
Lena Nilsson