PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Pensionerna höjs – en seger för Sveriges pensionärer

Den 22 juni var en väldigt bra dag för Sveriges pensionärer. Vi socialdemokrater har säkrat en förstärkt ekonomi för totalt en miljon pensionärer redan i höst. Det är särskilt viktigt i det osäkra läge vi befinner oss i när priserna stiger i höjden. Detta innebär att garantipensionen höjs med 1 000 kronor från augusti 2022, och att bostadstillägget höjs med upp till 100 kronor.

Det här är en nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster. Det handlar till exempel om lågavlönade kvinnor som slitit ett helt arbetsliv och ändå får alldeles för låg pension. Alla i Sverige har rätt till en ålderdom i ekonomisk trygghet.

Totalt kommer en miljon pensionärer att få förstärkt ekonomi, redan i höst.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta kämpa för högre pensioner. Alla som arbetat i Sverige ska kunna leva på sin pension, det är en fråga om respekt.

Förslaget innebär att garantipensionen höjs med 1 000 kronor. Detta gäller alla som idag har en allmän inkomstgrundad pension, en så kallad garantipension, på upp emot ungefär 14 900 kronor och har bott 40 år i Sverige. Alla de som har garantipension idag kommer att få maxbeloppet.

Höjningen innebär att den lägsta garanterade nivån för en ensamstående pensionär kommer att bli 9 779 kronor, till skillnad från 8 779 kronor idag. De pensionärer som behöver det som mest kommer att få 800 kronor mer i plånboken.

Höjningen gäller från och med augusti 2022. Om utbetalning av höjd garantipension inte är möjlig till dess kommer pengarna att betalas ut retroaktivt.

Förslaget med höjd garantipension bedöms kosta 3,57 miljarder kronor under 2022 och 9,66 miljarder kronor under 2023.

Förutom pensionen höjs även bostadstillägget, förslaget innebär att bostadstillägget höjs med 100 kronor på hushållsnivå. Det innebär att en ensamstående pensionär med bostadstillägg får 100 kronor i höjt bostadstillägg en samboende pensionär får 50 kronor i höjt bostadstillägg. Alla de som idag har bostadstillägg får höjt bostadstillägg.

Förslaget omfattar drygt 300 000 pensionärer, varav de allra flesta också får höjd garantipension. Höjningen gäller från och med augusti. Om utbetalning av höjt bostadstillägg inte är möjlig till dess kommer pengarna att betalas ut retroaktivt.

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).