PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Pajkastning om nyårssmällare

Det är lite av pajkastning gällande (bla.) nyårssmällare i detta forum , och anar mig till att man i vissa områden blandar ihop saker och ting.

Jag är så pass gammal (50 år) att jag kan se hur utvecklingen går mot att personer som inte kan sköta handhavande, platser samt tidpunkt för smällandet gör att den stora massan, blir lidande.

Nästan alla jag pratat (alla åldrar, alla samhällsgrupper) med om ”okynnes smällande” (dvs. smällande utanför tolvslaget) är unisont samstämmiga i att smällare och raketer skall förbjudas, helt och alltid, och att ett kommunalt fyrverkeri räcker. Det har helt enkelt gått för långt. Dom enda förespråkarna är tillverkare och återförsäljare, då dom ser en inkomstförlust.

Till detta har det kommit sk. bangers , som det smälls av alla dagar på året, så dom ligger kanske utanför debatten. Detta har inget med nyårsfirande att göra , utan är till för ren kriminell verksamhet utanför tolvslaget. Där har tullverket ett arbete att göra att förhindra införandet, samt Sveriges riksdag att se över lagstiftning gällande innehav.

Det framkommer krav på att lagföra personer, eller deras föräldrar, när det påvisas att det skjuts med smällare, och/eller detta leder till skadegörelse. Problemet ligger i att dels kunna identifiera gärningsmännen, men även att bevisa brottet.

Vi har en lagstiftning som i stort innebär att är du inte straffmyndig (vilket det oftast handlar om), är det inte mycket mer än att föräldrarna kontaktas. Detta är (återigen) inget man kan styra på kommunal nivå , utan det är riksdagsbeslut det handlar om.

Tillstånd att sälja fyrverkerier söks hos polisen , och uppfyller man dom av Sveriges riksdag uppsatta krav, får man sälja , och det kan inte staden förhindra (än så länge).

En insändare har invändningar mot ett ev. laserspel , och att det skulle störa flyget, men saken är den, att sådant undersöks mycket noga, och kontakten med luftfartsverket är av avgörande betydelse när och var man riktar lasern , så det är inget man helt slumpvis , och på eget bevåg ”bara sätter igång”.

Jag har full förståelse för att det är trevligt med raketer på tolvslaget (och endast då) , men på avsäkrade platser , och under ordnade former. Men , tyvärr har det eskalerat helt utanför all kontroll , och då finns det ingen gyllene medelväg för gemene man, som att man får smälla ”lite och tyst”. Antingen förbjuder man det för allmänheten , eller så accepterar vi krigsrubrikerna med attackerad blåljuspersonal , skadade medborgare , skrämda djur och kaosartade scener veckorna innan och efter nyår.

Sen kommer vi då, till sist, gällande kameraövervakning , och där har Landskrona , dom sista åren , varit ytterst drivande i att få ökad kameraövervakning, men , återigen är det lagstiftningen som sätter stopp. Länsstyrelsen har höga krav , gällande den personliga integriteten . Så , att se en helt kameraövervakad stad som tex. London , är en fråga för dels lagstiftningen på riksdagsnivå , men även hur polismakten väljer att fördela sina resurser. Anser man detta vara en så klipsk ide , går det bra att kontakta våran justitieminister –Morgan Johansson , och framföra sina åsikter och synpunkter. Hans kontaktuppgifter finns på Sveriges riksdags hemsida.

Mvh//Tony Petersson (L)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).