PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

På tal om Walk of Fame

Vad kräves för att hedras med platta på Landskrona’s ”Walk 0f Fame”? Jag tryckte på för att Skånes Radio Mercur skulle vara med i omröstningen 2018 och så blev det, fast det blev ingen platta. Nu talar jag i egen sak eftersom i det här sammanhanget är Skånes Radio Mercur det samma som jag eftersom ett företag inte kan få en minnessten. Det måste vara en person. Jag blev inte vald, men ta inte det här inlägget som ett ”surt sa räven om rönnbären”. Det här gäller Skånes Radio Mercur och att ingen är profet i sin hemstad.

När jag fick veta att det inte blev någon platta blev jag otroligt besviken, men OK. När jag fick veta vem som får en platta i år blev jag förbannad.

Definitionen på en individ värdig av ”Walk of Fame” är luddig. Så här lyder det:

”….. Landskrona har ovanligt många berömdheter, i förhållande till sin storlek, som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd. Tanken med Walk of Fame är att visa detta samt intressera innevånare och besökare för stadens historia och berömdheter och att uppleva stadens centrum”.

2018 var rätt år att få en minnessten för i år firas Skånes Radio Mercur’s 60 års jubileum. Skånes Radio Mercur skrev svensk historia, svensk radiohistoria, svensk reklamhistoria och Landskronahistoria den 14e december 1958 då de första kommersiella radioprogrammen sändes från sändarfartyget Cheeta i Öresund mitt mellan Landskrona och Köpenhamn. Programmen spelades in i en tillfällig studio på en vind på Fältgatan i Landskrona. Jag var 22 år gammal. Skånes Radio Mercur blev snabbt mycket populär och hade vissa tider 80% av alla radiolyssnare i västra Skåne. Det kunde komma flera hundra brev om dagen, 2-3.000 brev i veckan så Posten hade speciella säckar för utdelningen. Många berömdheter medverkade. T.ex. Pekka Langer, ”Nattuppen”, Lill-Babs, Floyd Patterson. Den förste anställde var Ivo Grenz som sedan blev nyhetsankare på svensk TV. Skånes Radio Mercur överlevde i åtta år trots att vi hade starkt motstånd från regeringen, tidningsutgivarna och t.o.m. grammofonbolagen i början. 10.000 fackelbärare protesterade för radion när regeringen ville stänga den åtta år senare. Då hade Skånes Radio Mercur ändrat namn till Radio Syd och Britt Wadner blev ”Piratdrottningen” med hela svenska folket. Jag överlämnade till Britt 1961 då jag beslöt att min utbildning var viktigare än att strida mot övermakten.

Så till ”ingen är profet i sin hemstad”. Frimurarnas representant, han kommer från Malmö, lär ha sagt att Skånes Radio Mercur ”var väl inget märkvärdigt”, men det har skrivits flera böcker och tusentals tidningsartiklar om Mercur och piratradiostationerna som tvingade fram Melodiradion. TV4 sände en TV-serie och Landskrona Museum hade 1998 en stor utställning om ”Piraten på Öresund som krossade monopolradion”. Utställningen blev en av de mest besökta någonsin.

I år hedras tre personer, en fler än vanligt. Schlasbergs skulle haft sin minnessten för länge sedan, Armand Krajnc är född i Landskrona och har varit världsmästare. Orsaken till att jag inte är besviken utan förbannad är att jag och Skånes Radio Mercur blev utslagna av en säkert mycket välmeriterad dräkthistoriker som är född i Stockholm, som har bott i Landskrona en kort tid och bor i Fortuna. Om hon hade bosatt sig tvärs över vägen i Rydebäck hade hon bott i Helsingborg. Hur passar ”växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd” in?

Välkomna till Landskrona Museum i december då jag inviger en ny utställning om Skånes Radio Mercur inför 60 års dagen. Namnet på mitt föredrag blir ”Varför Skånes Radio Mercur skulle hedrats på ”Walk of Fame”. Jag skall berätta hur jag och Skånes Radio Mercur ”växt upp, verkat och på annat sätt gjort staden känd”.

Nils-Eric Svensson

SVAR DIREKT
Beslutet om vilka som får minnesstenar på Walk of Fame baseras på en omröstning där ca 500 personer deltar. Vi kommenterar inte varför någon inte har fått en minnessten.

Med vänlig hälsning
Bo Wikström

 

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).