PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

På ruinens brant

När jag tager del av inläggen här på Planket, blir jag förvirrad: Vad ska man tycka? ”Vad ska man göra?”, för att nu citera en kvinna som varit klient hos mig.
Håll ut! Eller ge upp? Kämpa vidare! Att bli en levande fegis eller en död hjälte, för att nu vara lite pratig.
På Planket möts flera verklighetsbilder. Tommy Jonasson lämnar Hôtel d’Angleterre i Köpenhamn (publ. 2018-06-25). Den 4 juli 2018 berättar jag om min vistelse i Cannes 1987 och publicerar en reklambild – en snygg tjej anländer till Hôtel Carlton i en läcker vit sportbil.
På en informationstavla vid Landskrona Station – under ständig ombyggnad – uppmanas pendlarna:
HÅLL UT! Vi gör det så fort vi kan.

Jag känner igen mig. När kronan föll 1992 och vi hyresvärdar drunknade i tomma lägenheter så gällde det att ta ett djupt andetag och ”hålla ut”. Det gick till att börja med. Men bubblan sprack när färjeförbindelsen Landskrona – Tuborg gick i konkurs. Vi hyresvärdar tvingades vara kreativa. Som en nödlösning arrangerade vi taxiresor från Landskrona till Flygbåtarna i Malmö.
Det har gått 25 år sedan danska pendlare blev strandsatta. Skam den, som ger (gav) sig, så jag vankade fram och tillbaka i min våning på Strandvägen 17 och var förbannad. Det behövs pengar och danska kronan var hårdvaluta.
Landskronabornas ”skilda världar” behandlas nu igen på Planket. Boende i byarna (Annelöv); fler billiga hyresrätter är ett måste. Två inlägg av Stefan Olsson (SD) bl.a. om marknadshyror även som ett replikskifte mellan Stefan Olsson (SD) och Jonas Esbjörnsson (S). Landskronavännen Birger Sölverud framför frågan: ”Varför finns snart inga småbutiker i Landskrona?” Det kan jag förklara: de byggdes om till bostäder. Jag kan exemplifiera.
Sen kommer Christine ”Kikki” Lenanders (V) inlägg 2018-07-12. ”En bostadspolitik för alla – inte bara för de rikaste!” Kikki skriver inledningsvis att: ”…det byggs massor av nya bostäder.” Gör det? Och byggs det verkligen för de rikaste? Som jag ser det, så är det inte särskilt imponerande för de allra rikaste.
Jag känner mig vilsen i debatten om attraktiva bostäder och stadens finanser. ”Billiga bostäder” – ja, det blir tjatigt, eller hur? Tony Petersson efterlyser en definition 2018-07-06. (”Vad menas med billiga bostäder?”)
Mitt förslag: Samla alla bostadspolitiska förståsigpåare på Ven. Låt dem stanna där tills problemen lösts.
Några ryska u-båtar och amerikanska jagare kan förhindra flyktförsök! Så får vi se hur länge de håller ut – förståsigpåare alltså!

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).