PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Otroligt otäck rättsosäkerhet

Mängder av skuldebrev och andra fordringsbevis är ute på villovägar. P.g.a. tillfälligheter kom jag på att fördjupa mig i några ärenden, ”case studies”. I vilket syfte överlåtes (säljes) och förvärvas (köpes) alla dessa fordringar? Köpes fordringarna för indrivning eller för att användas i utpressningssyfte?

En gång fick jag ett brev på posten; var det en invitation till coctailparty, eller ett bakhåll, som jag på ett fint sätt drog mig ur. Det handlade, visade det sig, om en gammal skuld!

Det sagda, och lite till, har varit motbjudande erfarenheter. Alla dessa gamla fordringar lever sina egna liv som små atombomber. ”Vi tar dem (gäldenärerna) sen”, tänker fordringsköparna, ”när barnen växt upp på kredit i de fattiga familjerna”.

Man kan kalla det ”barnafödande på kredit” när nyblivna föräldrar med ”skitinkomster” och beroende av stora bidrag tvingas rädda hushållsbudgeten, hålla bil för att ta sig till och från jobbet etc. … med lånade pengar.

Detta handlar inte om halleduttande utan om en stenhård (f.d.) affärsmans bedömning. Det gäller att hålla ungdomarna borta från ekonomisk misär. När dröjsmålsräntor på 25-30 % nu dyker upp så är det dags att så här i valrörelsens slutspurt fråga vad gör de politiska partierna.

I problematiken döljer sig stor okunnighet hos allmänheten om regelverken och framför allt hos berörda myndigheter som ska ”serva” allmänheten. När jag betraktar kunskaperna om t.ex. våra skatteregler ute på fältet, blir jag mörkrädd.

Vad tycker politikerna i Landskrona om situationen?
Fattigdomen i Landskrona är en dyr historia för rättsväsendet alla kategorier!

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).