PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Öppet brev till politiker i Landskrona – Tänk om… och tänk om!

Tänk om, när du var ett litet barn som äntligen skulle få börja på förskolan, möttes av en varm, lugn, inbjudande och nyfiken miljö.

Tänk om du togs emot stort och hjärtligt av förskollärare och barnskötare som hade gott om tid att i din egen takt visa dig allt nytt som fanns där. Du fick prova dig fram i lugn och ro och känna dig för lite innan du riktigt vågade. Där de andra barnen som inte var så många, tog kontakt med dig och att allt var så spännande att det inte gjorde någonting att mamma eller pappa försvann en stund för att jobba. Här fick du leka, sova och äta dig mätt.

Tänk om när du blivit lite äldre, hamnade tillsammans med dina vänner, i en lagom stor grupp barn på en avdelning där utmaningarna kom lite för varje dag. Där förskollärare och barnskötare fanns tillhands för att ta varje tillfälle i akt att se till att din kunskap och mod växte.

Tänk om när du skulle börja på den där enormt stora skolan där det gick jättemånga stora barn, redan hade en trygghet grundad på självförtroendet ”Det här klarar jag enkelt, det ska bli kul!”.

Tänk om din lärare och fritidspedagog gav dig lusten till kunskap så att du hela tiden såg nya utmaningar som något självklart och förutsättningar för att kunna lära sig ännu mer.

Tänk om du och din nya kompis, som bara varit i Sverige några månader, fick allt det stödet och uppmuntran som ni behövde, när ni behövde det, med budskapet ”Jag tror på dig” ”Du klarar det här” ”Jag finns här om du behöver hjälp” från de vuxna.

Tänk om du kom in på den utbildningen du ville på gymnasiet just för att du hade fått göra förarbetet i förskolan och grundskolan i din egen takt med lärare, barnskötare och fritidspedagoger och rektorer som visade vägen fram, men stod bakom för att stödja och hjälpa.

Tänk om du på universitet kunde genomföra de studier du behövde, för att kunna få det jobb du ville ha, tack vare bra studieteknik och massor med trygghet och självkänsla.

Tänk om du fick det arbete du drömt om redan som barn och som du kunde växa och avancera i.
Och tänk om du bestämde dig en dag för att engagera dig politiskt. Ett engagemang för att påverka så att alla barn, i alla fall i din stad, skulle få samma möjligheter som du fick.

Tänk om du bestämmer dig redan nu för att sluta spara pengar på barn.
Tänk om alla politiker bestämmer sig för att verkligen ta reda på vad som står i Skollagen och Barnkonventionen så att inga barn går miste om sina rättigheter.
Tänk om ni med ert stora politiska engagemang kan ge barnen i vår stad möjligheten att drömma och förutsättningarna för att förverkliga dem.
Tänk om… och tänk om!                                                                                                                  

Lärarförbundets styrelse i Landskrona lokalavdelning

Rebecka Kainulainen
Pia Swenson
Marie Andersson
Göran Andersson
Cecilia Malmsjö
Göran Andersson
Åsa Wahlström
Jonny Nilsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).