Angående förslag om en tilltänkt muralmålning i Landskrona, landade min tanke på att det finns inget minnesmärke någonstans i Staden över industriarbetarens betydelse under stora delar av 1900- talets fantastiska utvecklingsskede.
Ett förslag till minne väl värt att vårda eftersom arbetarna tillfört så oerhört mycket värdefullt och förstås alltid borde uppmärksammas med den äran.
Med det vill jag mena: inte utan deras berömvärda arbetsinsats, ofta i ganska tuff fabriksmiljö, hade Landskronas minnesvärda utveckling under detta tidsskede inte varit möjligt. Och glöm inte bort, det var många tusentals sammanhållande arbetsinsatser som bidrog stort till denna framgångssaga. En i bland underskattad praktisk erfarenhet, till mening att bli något större som består av en mängd sammansatta ”byggstenar” ingen teoretisk kunskap förmår att förklara, just när det enskilda arbetet utförs.
För att nämna några av dem som bidrog till denna positiva utveckling fanns skeppsbyggarna på Öresundsvarvet, Thulinverkets och Landsverks maskinarbetare. Till minnet finns också kvinnorna i Stadens textilfabriker som skräddade den finaste kollektion för välklädda kunder varhelst i vårt avlånga land.
Att också av värde uppmärksamma och framhålla finns varje personal inom vårdyrket som trots delade turer och visstidsanställning gör en fantastiskt arbetsinsats och då inte minst för våra äldre.
Sammanfattningsvis för att låna titeln- på Ronny Ambjörnssons bok: /Den skötsamme arbetaren/ vill jag mena förtjänar att bättre bli uppskattad och synliggjord.
Sist men inte minst: Jag har inte glömt bort den hedervärda Fiskargumman som står vid Strandvägen och blickar ut över vårt vackra Öresund. Ett ögonblick som alltid berör varje gång jag passerar platsen och minnen väcks till livs då hon gjorde ett kort uppehåll på Öresundsgatan vid dåvarande Malte Perssons Bageri.
Så minns vi också Borstahusen, fiskeläge från en annan tid som varit och dess betydelse i ett utvecklingsskede. Ett väl bevarat läge, vill jag mena ännu behåller sin karaktär.
Olle Pålsson