PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Ofrivillig sponsring!

Läser i HD idag 19/1, Fritzheimers, Bengtssons och Olssons insändare om de icke vinstdrivande friskolor som drivs i ideellt syfte. Hur de ofta arbetar hårt för att försöka driva en skola de tror på och som de tror är bra för barnen. De kontrolleras rigoröst av skolinspektionen och får jobba hårt för att uppfylla alla de krav som Skolverket ställer på en sådan skola. All eventuell vinst går tillbaka till verksamheten. De drivs så som det var tänkt med friskolereformen. All heder åt dem och deras verksamhet.

Samtidigt läste vi i gårdagens HD återigen om Internationella Engelska Skolan, hur de säljer av och byter ägare på sin verksamhet. Deras vinst går till riskkapitalister, som investerar i diverse olika verksamheter. Ägarförhållandena går knappt att reda ut av Skolinspektionen och då har de ingen möjlighet att kontrollera om  IES uppfyller de krav som ställs på en skola. Man får svårt att kontrollera ägarna och ägaransvaret.
Det går dock att se att paret Bergström fortfarande är inblandade i ägarskapet på något sätt. Efter att de sålt av delar och tjänat många miljoner på detta. Det är våra skattepengar som går till dessa vinster utan att komma svenska skolbarn till godo. Utan vinsten går bl a till investeringar i biltvättar, smörjmedel och elinstallationer, med mera.

Men måttet är rågat när vi dessutom läser i Sydsvenskan att Bergström av dessa vinstpengar, våra skattemedel, sponsrar den amerikanska, kristna ultrahögern.
Vi har alltså via Bergströms ofrivilligt skänkt pengar till denna verksamhet genom de skattemedel de tagit som vinst. Bl a från IES i Landskrona. Den kristna ultrahögern i USA består till stor del av klimatskeptiker, vapenlobbyister och abortmotståndare. Inget vi stöttar och sympatiserar med.
IES är en verksamhet som, enligt vårt sätt att se, borde få sina skolpengar kraftigt minskade. Ingen heder åt IES och Bergströms från vårt håll.

Lena Nilsson
Håkan Lans

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).