PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

När ska vi våga beställa en resa igen?

Under många år har resebyråerna kunnat expandera och sälja resor i en aldrig sinade ström. Betalningen har alltid varit i förskott. Först en anmälningsavgift och ca en månad före resan skulle resten betalas.

I min nära bekantskapskrets finns ett antal personer vars resor blivit inställda och som fått pengarna återbetalda, fått en del av pengarna återbetalda eller inte fått några pengar alls återbetalda ännu. Förmodar att de flesta känner en eller flera vars resor blivit inställda och som haft  rångel med att få sina pengar i retur.

Det största belopp jag hittills hört avser ett par som bokat en resa för sig själva och sin familj. Resan kostade 180 000 kr. Företaget har meddelat paret att de inte kommer ”att ha råd” att betala tillbaka.

När Corona är över vill förstås resebyråerna att vi kan börja resa igen. Men när kommer förtroendet mellan kunder, resebyråer och flygbolag att kunna återupprättas? Vem kommer att kunna lita på flygbolag och resebyråer när Corona väl är över? Förtroendet för hela branschen har tagit skada?

Resor till priser som vi vant oss vid kommer säkert inte att vara möjliga för avsevärd tid framåt. Att få igång resandet igen kommer att ta tid.

Men vem kommer att våga betala för resan i förväg? Att skicka iväg pengar utan garanterad återbetalning om resan inte blir av kommer ingen att göra.

En möjlig lösning skulle kunna vara att man betalar resan till ett klientkonto
på banken. När resan är utförd och man är hemma igen skickas pengarna över till resebyrån. Skulle resebyrån ställa in resan eller gå i konkurs finns pengar kvar på klientkontot och kan direkt återbetalas till resenären.

Vilken researrangör tar upp detta förslag?

Sven Svederberg
Landskrona och Ven

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).