PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Minnesstenarna engagerar

Jag antar att det börjar närma sig för det tveksamma spektakel som innebär att många gånger okända storheter som passerat vår stad utnämns som stora profiler som gett glans och ära över vår fina stad.

 Ett av de mest halsbrytande exemplen är troligen Björn Afzelius, som gick två av sina fyra gymnasieår i vår stad. Någon som minns honom och hans stora bedrifter från den tiden?

En värdig person som spritt glädje till publik och teaterkollegor är kanske en rättvis sammanfattning, men en flaggbärare för Landskrona och en minnessten som tack för all PR han gett staden…knappast. Jag tänker då på Rolf Lassgård.

Jag satt en gång i Seglora kyrka på Skansen och talade med densamme under en paus i en film vi båda var med i, på olika nivåer. Han hade några svaga minnen av sina få år på Skånska Teatern i Landskrona, men inget direkt att skriva hem om…

Kanske minns han hellre cykelturen till och från jobbet på Teatern.

Den sortens pristagare, som har suddiga minnen om sin bostadsadress och inte minns vilken gata de bodde på är alltför lättviktiga.

Selma Lagerlöf, Enoch Thulin och liknande storheter är givetvis självskrivna för sina insatser. 

Många av de namn som dammats av på senare år har verkligen fått en att minst sagt höja ögonbrynen. Vad är det för källor som man pilkat i för att få fram ”kända och redliga representanter för Landskrona”.

Ett namn jag saknar är Nils-Erik NES Svensson , som med fantasi och framåtanda startade Sveriges första kommersiella radiostation, Skånes Radio Mercur, senare Radio Syd, som sände lätt musik till en stor del av södra Sverige. En verklig pionjär inom svenska media. Tidigare var landskronasonen upphovsman och arrangör av stora fester för främst ungdomar i västra Skåne, under namnet One O´Clock Jump under många år. Därefter flyttade han till Los Angeles och skaffade sig en utbildning inom radio/TV.

Mina egna meriter inom svenska media, främst TV, belönades av svenska folket i en omröstning om Sveriges populäraste TV-program i TV4 för ett knappt år sedan. Jag blev både etta och tvåa för ”På Spåret” resp. ”Nöjesmaskinen”.

I all enkelhet

LENNART ANDERSSON
Journalist och TV-producent, född och uppvuxen i Landskrona

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).