PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskronas sjukhus är säkert om M får styra

När man läser inlägget av två socialdemokrater – Jonas Esbjörnsson och Mecide Özer – så undrar man var det fått allt ifrån. Tydligen ska Landskrona sjukhus i princip schaktas bort och säljas på loppis om
vi tar tillbaka makten i Region Skåne.

Det kanske vore bättre om vi höll en något rimligare och verklighetsanknuten debatt.

Men vi förstår att S gärna vill varna för Moderater. De har ju en smula problem med sjukvården just nu. Som de själva säger har skåningarnas löneutveckling varit god och regionen har fått 6,2 miljarder mer utan skattehöjning och regionen har dessutom fler anställda än någonsin. Ändå har vårdköerna fördubblats sedan 2014 och antalet vårdplatser har minskats med 438 när S lovade 300 fler i valet. Just Landskrona har inte fått färre vårdplatser, det är bra. Men Landskrona drabbas ändå när vårdplatserna blir färre i Lund och Helsingborg.

Moderaterna går till val på att minska vårdköerna. Vi klarade det 2006-14 och kan göra det igen. Det är inte enkelt, personalbristen nämner S-debattörerna, men samma metoder som då fungerade kan
tillämpas.

Det viktigaste är att få personal vilket kräver att det finns goda arbetsvillkor och bra möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Vi tror att det skapas dels genom att man har korta beslutsvägar inom regionens
egna verksamhet, dels genom att det finns olika arbetsgivare att välja mellan för vårdens personal.

En blandning av offentliga och privata vårdgivare gör vården bättre.

Vi vill decentralisera inom regionen. Sjukhusen ska få egna styrelser och ha ansvar för resultat men också makt. Vi vill också göra försök med andra former. Bland annat få ett sjukhus och två vårdcentraler personalstyrda. Det vill säga lämna dem till proffsen som jobbar på dem, också med långtidsöverenskommelse om ersättning.

Och vi ska utreda om fler sjukhus kan drivas av någon annan. Simrishamn fungerar bra på det sättet – för övrigt var entreprenad där det som stoppade S från att lägga ner sjukhuset.

Så ta det lugnt, S-politiker, inget sjukhus ska ”säljas ut”. Allt ska utredas i god ordning och i samråd med personal och kommuner. Resultatet blir förhoppningsvis en bättre vård. Ni är välkomna att vara med, precis som när vi tillsammans skapade valfrihet i hälsovalet och öppnade för privata vårdcentraler.

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition
Mats Helmfrid (M), förstanamn i mellersta regionvalkretsen
Torbjörn Brorsson (M), kommunalråd Landskrona

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).