PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskrona värt en mässa på Nyhamnsdagen

Vallokomotiven har dragit igång. För moderaterna blev det ett möte på Hotel Öresund, som numera är beläget mittemot Sofia Albertina-kyrka, vid det gamla färjeläget. Mötet inträffade 16 augusti 2021. (Se bilden ovan). Och så ska Stefan Löfvén (S) avgå.

En resenär som ankommer med Öresundståget till Landskrona Station hittar lätt till platsen – men det tar tid – om hen följer trådbusslinjen genom staden.

Kopplingen till det bibliska är en utmaning. Vilken politisk ideologi representerar de som ställer upp till val? Några möter man i skyltfönstren utmed trådbusslinjen. Kan man lita på alla vallöften eller ska man vara krass och hoppas på flexibilitet hos de som väljes? På 1500-talet var religionen viktig … liksom nu. Jag tänker på Henrik IV av Frankrikes påstådda uttalande ”Paris är värt en mässa”.

Valet av framtida fasta förbindelser över Öresund kan bli en fråga om religiös övertygelse snarare än kronor och ören. (Glöm inte kyrkovalet!)
En av de frågor som var uppe på (M)-mötet handlade just om framtida fasta (och ska tilläggas rörliga) förbindelser mellan Sverige och Danmark över/under Sundet.

Det var flera (M)-politiker med rötterna i Landskrona närvarande. Carina Zachau, regionråd och bosatt på Ven påminde mig om en krönika jag skrev i Jyllands Posten 26 juni 2004. Den handlade om en Venbos (Tycho Brahe) resor till hans arbetsplats i Köpenhamn via Landskrona och Öresundsbron.

Nu finns 3 förslag till fasta förbindelser över Sundet:
1.) Öresundsmetro, Malmö – Köpenhamn Pris: 40 miljarder kronor
2.) H-H-förbindelserna, Helsingborg – Helsingör Pris: 60 miljarder kronor
3.) Europaspåret, Landskrona – Köpenhamn Pris: 80 miljarder kronor

I den PM jag överlämnade till regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (se bilden!) finns min syn på saken med konstaterandet – sammanfattningsvis – att Landskronas prekära läge är
sådant att det redan nu behövs en flygbåtsförbindelse in till Köpenhamn från Skeppsbron, från Nyhavn till Nyhamn, så att säga. Det handlar om felräkningspengar i förhållande till ovannämnda belopp eller 400 – 500 miljoner kronor. Min PM, som bygger på Europaspårutredningen, har
rubriken ”Ett triangeldrama – 3 svenska städer och 3 förslag (med 3 fotbollslag)” och består av 3 skrivna sidor och 4 sidor kartbilagor i färg.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).