PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskrona går bra, trots att BoIS riskerar att åka ur

Uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett känt uttryck i Landskrona och under många årtionden så stämde det också. Landskrona BoIS framgångar hade en förmåga att göra varvsnedläggningar, hög arbetslöshet och ökande otrygghet något lättare att uthärda. Stoltheten för staden var nära kopplat till den svartvita tröjan. Det behövs inte längre på samma sätt för Landskrona har börjat resa sig tack vare Treklöverstyrets fokuserade arbete.

Verklighetsflykten som fotboll kan ge är unik. Jag minns själv hur jag som barn stod på ståplatsläktaren på Landskrona IP och sjöng med i ramsorna och jublade när Håkan Söderstjärna, Alexander Farnerud och alla de andra boisarna tog Allsvenskan med storm. Samtidigt var staden Landskrona inne i en djup kris. Hög arbetslöshet, brottslighet och dåliga skolresultat präglade vardagen och spiralen gick allt djupare neråt.

Ungefär samtidigt som Landskrona BoIS åkte ur Allsvenskan så började vändningen för Landskrona. Treklövern tog över Landskrona 2006 och påbörjade ett målmedvetet arbete att sänka arbetslösheten, ta itu med brottsligheten och höja skolresultaten. Landskronas situation var allvarlig och det kommer ta många år innan årtionden av vanskötsel är åtgärdade.

DSV, Norra Borstahusen, upprustningen av Öster, samarbetet med polisen, etableringen av Internationella Engelska Skolan och ökande skolresultat är bara några av exemplen på att Landskrona är på rätt väg. När jag idag möter Landskronabor så håller de huvudet högt och är stolta över sin stad. Det var ingen självklarhet för tolv år sedan.

Nog för att uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett tydligt tecken på hur mycket stadens lag betyder för Landskrona, men jag är glad att det numera inte står och faller med BoIS framgångar huruvida vi kan känna stolthet för Landskrona. Jag hoppas att de nästkommande fyra åren ska ge Landskronaborna ännu fler anledningar att vara stolt över sin stad.

Med det sagt så hoppas jag så klart att BoIS håller sig kvar i Superettan. Heja BoIS!

Erik Raita
Landskronabo i exil och tidigare gruppledare för Moderaterna i Landskrona

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).