PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskrona en klimatsmart stad – tro eller verklighet?

Nu har Coronaviruset slagit till med full kraft. Människor är beredda att ändra sitt sätt att leva. Klimatfrågan har samma dignitet – hur skall världen överleva om vi inte ändrar vårt sätt att leva och betrakta ekonomiska frågor?
Människors verkliga behov och naturens villkor måste få styra allt vi gör och det krävs att vi gör det tillsammans.
Liberalerna i Landskrona med kommunalrådet Torkild Strandberg i spetsen som styr staden med hjälp av Moderaterna och Miljöpartiet med stöd av Sverigedemokraterna, slår sig för bröstet och påstår att Landskrona är en
klimatsmart stad. Hur ser det ut i verkligheten och vad menar man då med en klimatsmart stad? Det är bra att man försöker genomföra detta inom Landskronas stadsförvaltning. En klimatsmart stad handlar om alla som
bedriver verksamhet i Landskrona, skall verka i samma anda!
Landskronas barn har högst blyvärden i blodet bland barn i Sverige. Landskrona har en tickande miljöbomb i industriområdet med fiskdöd som ett exempel. Jag anser att detta måste undersökas och åtgärdas och hoppas vid min Gud att vi slipper återuppleva Teckomatorp igen i Landskrona.

Det är dessutom förvånande hur lite de som styr i Landskrona brydde sig om skyddet av fridlysta växter och djur innan den nya bebyggelsen i Borstahusen inleddes. Är det klimatsmart? Varför ställde inte den politiska ledningen i Landskrona krav på byggföretagen att presentera klimatsmarta lösningar?
Klimatneutrala lösningar borde varit en självklarhet. Helsingborg gjorde detta inför bygget i hamnen. Detta innebar att man i upphandlingen ställde krav på energineutralitet för de som ville bygga. Klimatet fick inte påverkas på något sätt! Man har också arbetat fram ett miljöprogram som gäller till 2035 för att sätta miljöfrågorna och klimatet i centrum. Detta för att inte partipolitik skall störa en långsiktighet i miljöarbetet. Man gjorde detta i politisk enighet.
Detta borde Landskrona också göra!
Landskrona har möjligheter att bli ett center för vätgasutveckling och andra klimatsmarta lösningar.

Centrets mål skulle kunna vara:
Att främja företagsutveckling och utbildning inom klimatsmarta lösningar, energi och materialteknologi, bioenergi och vätgasteknologi. Centrat i Landskrona skulle bilda den fysiska ramen kring bioenergi och vätgasteknologi. Det skulle fungera som ett utvecklingscentrum så att forskare söker sig hit, för att utveckla klimatsamarta lösningar.
Projekt är redan finansierat genom EU medel, samt av många företagare i branschen. Klimatsmarta lösningar kommer inte att kosta Landskronaborna ett öre, men ge en god självkänsla. Likt den tid då Öresunds varvet var
kännetecknet för Landskrona och dess självbild. Detta kommer att skapa många arbeten och möjligheter utbildning.
Jag föreslog för en tid sedan att Landskrona skulle stå som värd för en vecka för klimatet, där forskare, nationella politiker och företag skulle presentera hur vi kan lösa klimatfrågan i Sverige och internationellt. Tanken var att Landskrona skulle spela samma roll som Almedalsveckan i Visby.  
Varför är inte L, M, Mp och stödpartiet SD intresserade av detta? Vill man inte stå i spetsen i arbetet för ett klimatneutralt Landskrona och en klimatneutral värld?
Jag undrar varför de styrande inte ställer krav på näringslivet, då tänker jag på bostadsbyggandet? Den politiska ledningen har ju inga problem att ställa krav på alla andra Landskronabor!
Nu finns möjligheten!
När tänker den borgerliga majoriteten gå från vackra ord om ett klimatsmart Landskrona till handling? Jag förväntar mig att klimatet för er är viktigare än penningen. Jag väntar på skarpa förlag.

Claes Glader

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).