PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskrona en klimatsmart stad – tro eller verklighet?

Torkild Strandberg och hans vänner som styr L, M, Miljöpartiet med stöd av SD, slår sig för bröstet och påstår att Landskrona är en klimatsmart stad. Hur ser det ut?

Vad menar man då med en klimatsmart stad, jo att allt man gör minskar klimatpåverkan. Allt vi gör från det lilla, till det stora inte skall påverka det ekologiska systemet. Det är ju trevligt att man försöker genomföra detta inom Landskronas stadsförvaltning. En  klimatsmart stad handlar om alla som bedriver verksamhet i Landskrona.

Landskronas barn har högst bly värden i blodet i Sverige. Landskrona har en tickande miljöbomb i industriområdet med fiskdöd som ett exempel. Jag anser att detta måste undersökas och åtgärdas.
Jag hoppas vid min Gud att vi slipper återuppleva Teckomatorp igen i Landskrona.

Det är förvånande hur lite de som styr Landskrona bryr sig om skyddet av fridlysta växter och djur i Borstahusen innan byggena började, är det klimatsmart?

Varför ställde inte den politiska ledningen i Landskrona krav på byggföretagen om att presentera klimatsmarta lösningar när Borstahusen skulle byggas?

Helsingborg gjorde detta inför bygget i hamnen. Detta innebar att i upphandlingen ingick krav på energi neutralitet för dem som ville bygga bostadsområdet i hamnen i Helsingborg. Klimatet fick inte
påverkas på något sätt! Man har också arbetat fram ett miljöprogram som gäller till 2035. För att sätta miljöfrågorna och klimatet i centrum. Detta för att inte partipolitik skall störa en långsiktighet i
miljöproblematiken. Man gjorde detta i politisk enighet. Detta borde Landskrona också göra!

Vi i Landskrona har möjligheter att ett center för vätgasutveckling i Landskrona blir verklighet.
Centrets mål kommer att vara:
Att främja företagsutveckling och utbildning inom klimatsmarta lösningar. Energi och materialteknologi, bioenergi och  vätgasteknologi. Centrat i Landskrona bildar den fysiska ramen kring
bioenergi och vätgasteknologi. Centret skulle fungera som ett utvecklingscentrum i Landskrona och att forskare söker sig till vår stad, för att utveckla den klimatsmarta staden.

Projekt kan finansierat av fonder och EU-medel, ger arbeta till många företagare i branschen.
Klimatsmart kommer inte att kosta Landskronaborna ett öre, men ger godsjälv känsla. Detta kommer även att skapa många arbeten.

Är L, M, Miljöpartiet och stödpartiet SD intresserade av detta?

Det är tydligen ett problem för Torkild Strandberg (L) att ställa krav på näringslivet? Du har ju inga problem att ställa krav på alla andra Landskronabor!

När tänker Torkild Strandberg gå från vackra ord om klimatsmart Landskrona och gå till handling? Vi förväntar oss att klimatet är viktigare än penningen. Vi väntar på skarpa förlag.

Claes Glader
Ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Landskrona
Ledamot av Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne/Blekinge

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).