PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Köpa eller hyra lägenheter?

Själv är jag uppvuxen på Slottsgatan 2A, i den fastighet som under minst 30 år innehöll HSBs Landskronakontor. Jag tror inte jag tog påtaglig skada av detta – men på den tiden jag själv var en baby och upp till 5-6 års åldern, var bostadsrätter inte fråga om spekulation.
(Ehuru jag minns ”herr Nilsson och herr Jönsson” etc banka i rören, om jag lekte lite för högt. Vilket mest var en fråga om Legobygge… )
 
Idag , och som jag ser på saken, har alldeles för många hyresrätter blivit till bostadsrätter och det byggs knappt hyresrätter alls mer. Och följden har blivit att både priser och hyror har gått i taket. En mäklare jag råkade tala med i höstas, menade något i stil med att ”i dag anses det inte fult att dö med skulder”
 
I längden är det bankerna som via våra olika sätt att bosätta oss, som mer och mer tar över allting. Att t.ex. spara ihop till dagens fantasipriser på bostadsrätter är en omöjlighet med dagens låga räntor. Banken bestämmer vem som kan få bo var via vilka lån som beviljas eller inte beviljas – och priserna måste hela tiden fortsätta uppåt.
 
I viss mån gäller det även villor och liknande, men det är just priserna på bostadsrätter jag vill mena visar hur det spårat ur. Jag tror vissa lägenheter i Helgebröten stigit med en faktor på 10 a 15 sedan 2000.  
 
Kommunen har här ett övergripande demokratiskt ansvar – att se till att personer och familjer som inte vill köpa en lägenhet (och som inte har råd med en villa etc) istället kan hyra sin bostad – och då inte enbart inom en enda mittemellangrupp, utan det hele, från enklare ettor och tvåor upp
till lyxvåningar. T.ex. såg vi ett förfärligt förfall på Regeringsgatan under 90-talet, där gamla fina societetsvåningar ”ghettofierades” efter renoveringar. Återställ dem, och bygg hissar på gårdarna, där så saknas.
 
Men t.ex. skulle man kunna bygga billiga lägenheter längs spåren mittemot stationen. Från ettor med sovalkov, pentry och WC-dusch och uppåt. Och en viss andel av dessa hyresbostäder går till yngre som tagit studenten i Landskrona.
 
Naturligtvis måste även de som själva så önskar, kunna få bo året runt i sina kolonistugor. Det låter lite kallt för min del, men jag har naturligtvis inga problem med med denna valfrihet. 

Så lustigt att fru Lilian Håkansson (MP), inte avsatt pengar för att mäta bly och arsenikhalt i södra Borstahusens sand…..
 
Äkta valfrihet i boendefrågor.
 
Pontus Eriksson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).