PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Kärleken är blind

”Kärleken är blind” säger man. Den förälskade är svår att övertyga om något annat än den bild han har. Att Sven Svederberg är förälskad i kärnkraft är tydligt när man läser alla hans ord här på Planket. Överdrifterna är hisnande och felaktigheterna många.

Beslut om att avskaffa effektskatten på kärnkraftsel (den infördes faktiskt i slutet av 1990-talet) skulle avskaffas år 2018 fattades 2016. Så när två reaktorer avvecklades av kraftbolagen 2017 respektive 2019 så var det känt för dem att den skatten skulle bort. Ändå såg de ingen lönsamhet i att fortsätta driften.

Kärnkraft är den säkraste elproduktionen skriver Sven och bortser från det enorma potentiella hot mot allt liv en olycka med härdsmälta skulle innebära. Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima blev smärtsamma påminnelser och har tvingat fram allt hårdare säkerhetskrav. Bland annat dom kraven gör kärnkraften så dyr att väldigt få i världen investerar i nya kraftverk. Finland bygger två, med rysk teknik tydligen. Jag kanske är fördomsfull, men det gör mig lite orolig.

Med den tänkta kostnaden för satsningen på förnybar energiproduktion i Sverige skulle man kunna bygga 40 kärnkraftverk skriver Sven. Det är huvudsakligen privata företag som investerar i ny kraftproduktion.  Är det då inte konstigt att ingen av dem har sett det som Sven har sett? Att kärnkraft är både billigast och säkrast?

Göran Nyström

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).