PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Kärlek för alla

Tänk att vi kan stå här och visa vår glädje och kärlek för varandra. Då menar jag kärlek av samma kön eller inte. Att människor har rätten till sin egen kärlek och att staten inte lägger sig i! Så har det inte varit speciellt länge.

1944 blev kärlek med samma kön lagligt i Sverige. Det tog till 1979 innan homosexualitet inte betraktades som en form psykisk störning. Sedan kom AIDS, människor dog, många av mina vänner gick bort alldeles för tidigt. Vissa troende ansåg att detta var Guds straff, vilket vi troende inom socialdemokratin inte gjorde. Vi tror att alla människor är skapade till Guds avbild! 

På den tiden ville vissa människor inte sitta på samma stolar som homosexuella suttit på, för att de var rädda att bli smittade. Detta var ett trauma som fortfarande finns kvar hos många av oss.

Jag kommer ihåg när vi demonstrerade i Stockholm på 70-talet, för allas rätt att älska vem man ville. Vi var ungefär 100 personer, vi blev inte jagade. Mark Levengood har berättat att de hade större problem, de var nio som krävde sin rätt till sin kärlek och sexualitet. De blev jagade genom gatorna i Helsingfors. Så är det fortfarande i många länder! Dödsstraff är inte ovanligt.

Mycket har hänt sedan dess! nu finns det lagstiftning som garanterar att ingen skall bli diskriminerad på grund av sin sexualitet. Man kan adoptera barn. Man är inte en säkerhetsrisk för att man är homosexuell. Nu är vi alla lika som människor oavsett vem vi älskar i formell mening. Tyvärr finns många fördomar kvar, det är något som vi tillsammans måste arbeta för att få bort!

Nu har nya krafter i Sverige och i världen ifrågasatt rätten till obegränsad kärlek. Det senaste är att Sölvesborg inte längre skall få hissa Pride flaggan i staden! Jag har svårt att förstå hur detta är möjligt och hur borgerligheten kan acceptera detta. Kan det vara så att borgerligheten går i Sverigedemokraternas ledband. 

Vi Socialdemokrater har under över hundra år arbetat för människors lika värde. Rätten till ett värdigt liv har alltid varit central för oss, som också inkluderar människors rätt till sin sexualitet! 

HBTQ frågorna har vi drivit under lång tid eftersom vi tror att kärleken skall genomsyra hela samhället. Vi måste tillsammans i praktiken visa att kärleken är till för alla!

Människor lika värde och rätten till sin sexualitet är för oss Socialdemokrater för tro och solidaritet centralt. Vi anser att vi alla är skapade till Guds avbild och det inkluderar alla oavsett vem vi älskar! 

HBTQ frågorna har vi drivit under lång tid. 

Kärleken är universell för oss. 

Claes Glader

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).