PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Kamera istället för människa

Alla människor behöver träffa och umgås med andramänniskor. Annars riskerar ensamheten att bli tärande och kan bryta ner den starkaste av oss. Det har inte minst Coronapandemin visat. Ensamboende människor med hemvård men som inte har närstående nära sig blir helt beroende av dagliga besök, som tillsyn, från hemvården. Eftersom det ger en möjlighet till samtal och gemenskap.

I vår digitala värld ska nu digital tillsyn, alltså tillsyn via en digital kamera, erbjudas de brukare inom hemvården som vill ha och behöver tillsyn. Sverigedemokraterna har tidigare fått den uppfattningen att digital tillsyn är frivilligt för brukaren att använda sig av. Brukare skulle då kunna välja digital tillsyn på natten för att inte bli störda under nattsömnen och välja tillsyn av personal på dagen. 

Nu har det kommit till vår kännedom, av Treklövern och Centern som är i majoritet i omsorgsnämnden, att erbjudandet om digital tillsyn kommer att bli förstahandsval vid biståndshandläggning. Det betyder att det så kallade erbjudandet om digital tillsyn inte självklart går att tacka nej till, för att i stället räkna med att få besök av omsorgspersonal. Det kommer att bli en biståndshandläggare som avgör om behovet av tillsyn av omsorgspersonal behövs, i stället för digital tillsyn.

Anledning till att ersätta omsorgspersonal med en digital kamera beskrivs med fina ord som ”Business Case” eller ”Effektivisering”, av Treklövern. Vi kallar det för vad det är, en ren Besparing. 

Kostnaden för en digital kamera som används året runt är helt enkelt betydligt lägre än kostnaden för en undersköterska. Med digital tillsyn sparar den styrande majoriteten på personalkostnader.

Vi anser däremot att kostnaden för mänskligt lidande och ensamhet kommer att bli betydligt högre än den ekonomiska ”vinst” som Treklövern och Centern räknar med vid införande av digital tillsyn.

Hade Sverigedemokraterna varit i majoritet så hade brukarna själva fått välja vilken typ av besök/tillsyn de vill ha, och när de vill ha den.

Kerstin Stein Sandell (SD) ledamot omsorgsnämnden
Kristina Drwiega Magnusson (SD) ledamot omsorgsnämnden

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).