PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Idag är det skyddsombudens dag – ingen ska dö på jobbet

Idag 27 oktober är det skyddsombudens dag och det vill vi uppmärksamma. Vi vill först och främst tacka er alla som går skyddsronder, bevakar allt som rör arbetsmiljö och tar fajten när situationen kräver det. Det är ni som gör våra jobb och svensk arbetsmarknad tryggare. Det är ni som håller Sverige uppe och som ser till att alla arbetare kommer hem efter jobbet, har mat på bordet och träffar sina nära och kära.

Enligt arbetsmiljölagen ska företagen säkerställa att de anställda kan jobba utan att skada sig, utan att ta risker, utan att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivare måste systematiskt förebygga både dödsolyckor och de arbetsmiljörisker som leder till ohälsa på längre sikt.

Enligt Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin, är olyckorna bara toppen på ett isberg. Han uppskattar att det varje år dör 490 personer i arbetsrelaterad cancer, 460 i arbetsrelaterad hjärtinfarkt och 110 i arbetsrelaterade lung- och luftvägssjukdomar. En studie från Arbetsmiljöverket visar att varje år dör drygt 770 personer till följd av stress i arbetslivet, och fler väntas det bli i framtiden. En annan studie från AFA Försäkringar visar att ”mobbning och kränkande särbehandling” i arbetslivet ökar risken för självmord.

Varje dag skadas närmare ca 350 människor i sina jobb och mellan 40-50 dör varje år på jobbet. 

Högern, Sverigedemokraterna och Svenskt Näringsliv struntar i alla dessa studier och vill att skyddsombuden ska bli färre. De har valt en mörk sida där det är ok för arbetsgivarna att strunta i arbetsmiljön och de vill knäcka facket och alla våra skyddsombud som räddar människoliv. Skyddsombud hotas, trakasseras och hindras att utföra sina uppdrag på många arbetsplatser runt om i landet. Företagens pengar och vinster går före och är viktigare än vanliga arbetarens liv.

Vi Socialdemokrater i Fackens S har valt en annan sida. Vi tycker att:

–          ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet

–          människoliv måste vara viktigare och gå före företagets vinster 

–          skyddsombuden måste bli fler när arbetsgivarna struntar i arbetsmiljön

Avslutningsvis, våra skyddsombud kämpar alla dagar i veckar, runt om i Sverige för arbetskamraternas rätt till bättre hälsa och säkerhet på jobbet. Skyddsombuden behövs mer än någonsin. Se till så att de får även ditt stöd.

Ännu en gång, grattis till alla er skyddsombud och stort tack för att ni finns. Ni gör ett livsviktigt arbete och räddar liv.

Fackens S

Ordförande Adis Heldic

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).