PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Hundar, nyårsfirande, krig mot Ryssland om Krim – och Vätebomber

Pga. Covid-19 situationen (nu med vaccineringen inom räckhåll vill man ju helst inte ramla dit på den sista tiden före vaccinationssprutan kommer). Firade jag Nyår med min mamma, och ingen annan. 
Vi åt mat, såg ett inspelat av snitt av Columbo från 80-talet, och sedan tittade vi på raketerna. Och det är sannerligen inte mycket ”krut i tunnorna” jämfört med när jag var 10-15 år. Jag vet inte, men gissar att ju mer förbud mot de sista pjäserna som finns kvar (ljudmässigt), desto större kommer intresset bli för bangers och hemtillverkade bomber.
 
Hundägare tycks vara de mest upprörda – men skaffa inte hund i städer. Eller  lämna in hunden på pensionat, om hunden blir påverkad dagar efteråt.
Dagligen läser vi om insmugglade hundar (kanske t.o.m. utan rabiesvaccin).
Uppenbart olagliga raser dominerar – med rädda invänare året om som följd. Större och medelstora hundar
hör inte hemma i våra städer. Människorna skall skall i varje fall slippa vara rädda i stan.
 
*

Jag tycker också att test av inköpta pjäser bör få äga rum från dagen EFTER Annandagen (27:e december) klockan 14.
Och huvuddelen skall ”brännas av” under det gamla årets sista kvart och första timmen på det nya året. Absolut förbud
inträder så till klockan 05, nyårsdagen.
 
I Värnplikten sköt vi en aprilförmiddag 1985 i Rinkaby upp granatkastarpjäser med skarpa drivladdningar för 35.000-40.000 kr i 1985 års penningvärde. (Det hade räckt till till vissa nya bilar , på den tiden) Med både öronproppar och hörselkåpor fick vi utan egen förskyllan ligga med närmsta öra 10 cm från varje detonation inne i  granatgeväret. Det värsta blev hur luften sögs ur lungorna – och många behövde kräkas.
 
Ännu värre var gåmarsch med stridsvagnar. Som tillika sköt skarpa drivladdningar.
Avståndet var givetvis längre och kunde i viss mån påverkas av sig själv (men kanske 20-30 meter från mynningen).
Jag minns fortfarande hur en löjtnant berättade om att eftersom det var en skarpövning fick vi bara använda eventuella öronproppar – och ”ta nu och riktigt känn hur både luft och blod kommer sugas ur lungorna -det är så härligt”
 
Det finns (politiska kärringar) som tycks vilja se att Joe Biden bör låta USA erövra den ryska Krimhalön. Men jag tror inte de tänkt mycket över hundarnas väl och ve under det vätebombskrig , som i så fall otvivelaktigt skulle förvandla Covid-19 och miljökrisen till bagateller i jämförelse med ett kärnvapenförstört jordklot.
 
Pontus Eriksson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).