PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Höjden av överdrifter

Det är inte utan att man drar på smilbanden när man läser vissa inlägg här på Planket. Ord som ”hat”, ”odemokratisk” och uttryck som ”springa i ledband” används för att beskriva en lokalpolitiker som tog Grand Slam i kommunvalet i Landskrona. Är det någon som ger bilden av förakt och hat, så är det snarare så att det är debattörerna här som inhyser den typen av känslor.

Sen ska kanske S i skrivande stund passa sig för uttryck som omfattar odemokratiska värderingar och hat. Framförallt i Skåne där det nu uppdagas om rasism, antisemitism, homofobi, förtryck och hat inom SSU.

Precis som debattörerna skriver att S inte drömmer att arbeta tillsammans med L på riksplanet, så måste det motsatta vara lika godkänt. Lika demokratiskt. L har, likt det ni skriver om S, en egen politik att lägga fram. Den är inte direkt harmoniserad med S och därför söks andra alternativ i första hand. Det är inte rymdforskning. Det är demokrati.

Att reagera med bestörtning för att andra partier inte lägger sig platt för stora starka S skulle kunna uppfattas som odemokratiskt?

Vi kan väl ta ett exempel om konsekvensanalys. Ni skriver att Strandberg fått så stor tuppkam att han nu tror att han ska styra upp riksplanet också och bestämma att alla L och C-politiker ska tycka som han. Denna bedömning antar jag att ni gör ni baserat på en insändare av Strandberg som publicerats i SvD 12/11. Där han för fram sin åsikt.

Så, med det sagt, ska vi nu tolka det som att Lena och Håkan med sin insändare ska bestämma vad alla L-väljare i Landskrona ska tycka? Eller för ni också fram en åsikt?

För att kommentera er analysförmåga kring valresultatet, så kommer här lite fakta:

  • Regeringsalternativet M-KD är inte M-KD-SD (bla bla passivt stöd bla bla .. är fortfarande inte M-KD-SD som regeringsalternativ)
  • En majoritet av svenska folket röstade mot en S-ledd regering
  • S-C-L-MP får inte heller majoritet (troligt scenario är att M-KD-SD skulle rösta mot, därmed sätter sig S-C-L-MP i en sits där man förlitar sig på V som ni beskriver som historiskt odemokratiska)

Vi kan prata om ansvar för Sverige och blocköverskridande samarbete, vilket många gör, men ingen verkar vara villig att ge upp sin position. Att spä på denna osämja mellan partierna ser jag som högst oansvarigt. Det som inte verkar gå hem hos någon av de sex riksdagspartierna utan tvivelaktig bakgrund är att detta bidrar till extremism och populism. V och SD sitter och gnuggar händerna och väntar på nyval.

Sluta polarisera, höj nivån på inläggen genom att använda en sundare retorik och föreslå istället gemensamma lösningar om ni vill komma någon vart. Annars bidrar ni till detta ”hat” mellan partierna ni pratar om. Prova att sträcka ut en hand och beskriv istället områden där partierna har liknande syn, som en grund att stå på för ett framtida samarbete.

Johan Laurin
(opolitisk och trött på polarisering)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).