PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Högsta möjliga kvalitet på lasarettet

Replik från Liberalerna på ”Sälj inte ut Landskrona lasarett”

Enligt socialdemokraterna Jonas Esbjörnsson och Mecide Özer är Liberalerna och Alliansen är ett stort hot mot Landskrona Lasarett. Själv slår de sig för bröstet vad de gjort för de mindre sjukhusen i Skåne. Men att återinföra sjukhuschefer och överföra städning i offentlig regi är knappast bra nog. Landskronas patienter är nog mer intresserade av hur Landskrona Lasarett kan få fler vårdplatser. Medarbetarna på Landskrona Lasarett är nog mer intresserade av hur Region Skåne kan bli en bättre arbetsgivare.

I valet 2014 lovade Socialdemokraterna att öppna 300 fler vårdplatser i Skåne. Under det socialdemokratiska styret har istället tillgängligheten på de skånska sjukhusen minskat med 483 platser, trots att Region Skåne har mer resurser än någonsin.

2 000 har anställts i vården. Samtidigt har vi sett massuppsägningar bland vårdpersonal. Operationer ställs in på grund av brist på personal – köerna växer.

Det finns ingen enkel lösning på dessa utmaningar, men vi har förslag som är bra steg på vägen. Vi vill satsa på de mindre sjukhusen och låta dem specialiseras inom sitt främsta område för att kunna leverera vård i absoluta toppklass. Så ger vi sjukhus som Landskrona Lasarett förutsättningar att finnas kvar av egen kraft i en tid då ständiga centraliseringar hotar de små sjukhusens existens.

Liberalerna vill satsa 500 miljoner kronor i sex år på vårdcentralerna och tillsätta 350 allmänläkare, varav minst 12 i Landskrona. Så avlastas mindre sjukhus som Landskrona så att fler vårdplatser kan frigöras

Det viktigaste för Liberalerna är inte om ett sjukhus drivs i offentlig eller privat regi. Det viktigaste är att vården håller högsta möjliga kvalitet. För att nå dit måste medarbetarna känna att de har förtroende och möjligheter att påverka hur vården drivs. De kan sitt yrke bättre än någon annan, men har fortfarande inte makten att göra det.

Genom att föra besluten närmare de medarbetare som faktiskt arbetar i vården kan vården utvecklas underifrån. Det finns idéer, kunskap och initiativkraft hos medarbetarna som Region Skåne måste ta tillvara på. Region Skåne kan bli en föregångare och öppna upp för en modern vård utifrån patienternas och medarbetarnas behov.

Gilbert Tribo (L),
gruppledare för Liberalerna i Region Skåne
Torkild Strandberg (L),
kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).