PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Har man skaffat barn får man minsann ta hand om dem

De självklara orden i rubriken uttalade en äldre släkting till mig när jag tyckte att det var dyrt att handla blöjor, kläder, mat och inte minst att betala barnomsorgsavgiften för mina tvillingar.

Pojkarna föddes 1979 och vi, föräldrar, hade båda två arbete; ett heltidsjobb och ett deltidsjobb. Vi hade enligt 1979-års standard det ganska gott ställt. Inga krig eller annan oro ställde till det för oss.

Det hände naturligtvis saker i världen som så småningom ställde till det dvs kostnaderna ökade men lönerna ökade också så vi klarade oss bra!

Vi har nu sedan två år tillbaka drabbats av ett storkrig i Ukraina och nu för ett par månader sedan ett i Mellanöstern. Framför allt det i Ukraina har påverkat den ekonomiska oron. Hur kriget i Mellanöstern påverkar ekonomin återstår att se.

Vi har sett hur många grupper i samhället har drabbats, gamla som unga. En av de grupper som drabbats hårt av stigande matkostnader, stigande hyror, stigande räntor, stigande energipriser, stigande drivmedels kostnader mm,mm är barnfamiljerna framför allt de barnfamiljer som redan lever på marginalerna. De marginalerna finns inte längre. Nu har vi kommit till ett läge där en del barnfamiljer måste prioritera dvs vilka räkningar skall vi betala och vilka kan vänta! Kan hyran vänta? Kan barnomsorgsavgiften vänta?

Det är säkert så att det inte bara är barnfamiljer som hamnat i den situationen.

Vi, socialdemokrater har därför försökt att för dessa barnfamiljer lätta på trycket lite.
Vi, socialdemokrater har föreslagit att Landskrona kommun skulle erbjuda alla grundskolebarn gratis frukost varje skoldag. Det finns redan på en gymnasieskola, Öresundsgymnasiet och vi tror att det skulle gå även på grundskolan.

Vi tycker av rättviseskäl att det skulle gälla stadens alla grundskoleelever. Vi är fullt införstådda med att det skulle bli dyrt och att det inte är med i nästa års budget men eftersom tiderna är extrema så kunde det vara ett förslag och en kostnad som vore värda att ta. Det finns bara fördelar med att våra elever är mätta och pigga när de börjar dagens skolarbete. Vi förstår att vår stads skolor är under hård ekonomisk press så att varje enskild rektor själv kan hitta medel för detta är svårt men annars vore det en väg att gå.

Vårt förslag blev nedröstat i utbildningsnämnden!

Och som sagt som min äldre släkting uttryckte det: ”Har man skaffat barn får man minsann ta hand om dem!”

Det tycker vi också men nu är det extrema tider och då får man ibland ta till extrema åtgärder.

För S-gruppen i utbildningsnämnden
Håkan Lans

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).