PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Fullvaccinerad mot covid-19  –  Vad gäller egentligen?

Jag är som många av er andra fullvaccinerad mot Covid 19 men nästan vart jag än kommer finns det restriktioner som bemöter mig som ovaccinerad.

På nätet finns det ju hur många självutnämnda ”experter” som helst som ger information åt alla olika håll och riktningar men även ibland de etablerade plattformarna såsom Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ges det olika teorier om vad som gäller när man är just fullvaccinerad.
Det finns lika många åsikter och teorier om vaccinens verkan som riskorn i Asien, dvs hur ska man egentligen veta hur säker man är efter det att man gjort sin medborgerliga plikt och vaccinerat sig?
En del experter menar att är du vaccinerad så blir troligtvis varken sjuk eller kan smitta andra medan andra väletablerade inom området menar på att du visst kan smitta andra och måste fortsätta hålla avstånd och tvätta labbarna med täta mellanrum.

Jag tittade lite på dödligheten i Sverige under 2000 talet och blir lite konfunderad när jag läste att t ex under 2002 dog det 95.009 personer i landet och året 2020 dog det 98.124 st.  Ja det är ju en relativt hög dödlighet under ett år då det i snitt dör ca drygt 90.000 per år normalt.
Dyker man lite djupare så ser man att 2002 hade Sverige 8.9 milj. invånare och 2020 hade vi 10.4 milj. inv.
Det dog alltså 3115 fler personer 2020 i jämförelse mot 2002 men samtidigt hade vi 1.5 milj. fler invånare i landet året 2020.
Covid 19 är en plåga och kan vara en farlig sjukdom, men enligt Folkhälsomyndigheten så ÄR skyddet mot allvarlig sjukdom och död hög med vaccinet jag fått och då måste jag ställa frågan om hur länge ska restriktionerna fortsätta? Tills dess 100% är vaccinerade? Så länge man inte vaccinerar ALLA så kommer denna sjukdom finnas kvar i någon utsträckning och ska vi då fortsätta att leva som att pesten härjar?

Min far dog i december 2020 och var smittad av covid så  jag vet hur hårt och plågsamt det är att mista en nära anhörig under dessa former. Min far var 90 år och redan svag av andra olika åkommor så gissningsvis så hade vilken influensa som helst varit dödligt farlig för honom i detta skedet. Förresten, vart tog vinterkräksjukan vägen förra året och i år? Ju längre restriktionerna hålls så drabbas både näringsliv och privatlivet hårt som inte helt sällan resulterar i konkurser och psykisk ohälsa i olika former.
Sverige har nu ett högt antal vaccinerade, över 70% (1/9-2021)  vilket ökar i antal för varje dag som går och en relevant fråga är ju då att vid vilken gräns, antal fullvaccinerade, kan vi återgå till våra normala liv? Eller är det såhär vi ska inrikta oss på att vardagen ska se ut?

Landskrona har nu den den högsta spridningen i Skåne med 112 smittade per 100.000,  Skåne i snitt ligger på 71/100.000 inv. Nu är skolorna igång och det är främst ungdomar som sprider smittan varför det är av största vikt att förenkla proceduren att kunna bli vaccinerad, ut på skolor och torg med mobila enheter!

Det ska vara lätt att göra rätt! Jag anser att lättnader bör ske för alla som är fullvaccinerade, vaccinationsintyg eller covidbevis är en bra start och den grupp som inte kan eller bör ta vaccinet ska givetvis undantas ifrån kravet på styrkt vaccinering.

Nu är ju sanningen den att den som inte har svenskt personnummer kan varken få covidpass eller giltigt vaccinationsintyg utfärdat trots att du här i Sverige blivit fullvaccinerad. Jag talade med E-Hälsomyndigheten och de svarade mig både skriftligen och via telefon att de inte har något system eller rutin för detta men att kanske senare i höst har de löst problemet, endast svenskt personnummer plus en folkbokföringsadress gäller för att få beviset. Detta är upptaget i EU då Sveriges handlande i detta strider emot EU:s regelverk vad gäller likabehandling.

Lars Andersson (SD)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).