PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Från vänthall till vänhall till vänthall…

Ur min dagbok: 2018-04-06 fredag

Det blev successivt bestämt att jag skulle ta Pågatåget från Landskrona Station till Malmö kl. 18:11.  Det skulle bli 3:an från Hvilan kl. 17:49 för att vara i tid på stationen och hinna posta ett par brev (saknade frimärke!). Jag gick hemifrån c:a 17:40 och när jag kom till Hvilan så stod där en 3:a. Jag skyndade mig och stressade lite. Jag kom i god tid, gick in i Pressbyrån, därefter gick jag in i den nya vänthallen och kollade. Det skulle bli min första resa efter invigningen av den nya vänthallen.

Därefter gick jag in hos Kvantum för att köpa frimärken och väntar där ett par minuter samt köper en mineralvatten för den händelse jag behöver dricka lite p.g.a. stress. Jag brukar ha egen vattenflaska med men glömde den i dag.

Kl. 18:06 gick jag till perrongen. Det var kallt – MEN två-tre minuter är OK. Dock kommer inget pågatåg. Vi får veta kl 18:11 att det är försenat och beräknas ankomma 18:22 – en preliminär tid.
Så nu skulle man få stå eller sitta och vänta ute i kylan! Alternativet var att gå tillbaka till den nya vänthallen och sitta inomhus tills vi får ett exakt besked. C:a kl. 18:18 får vi besked att tåget kommer 18:19. Så blev det + 2 min. Vi går ombord. Kl. 18:21 lämnar flera passagerare Pågatåget och satsar på Öresundståget mot Malmö kl. 18:22. Mitt pågatåg kör 18:22, c:a 10 min. försenat.
Förklaringen: en tjej på spåret så Pågatåget hade kört sakta.

Det är OK – man tog inga risker MEN erfarenheten blir ändå följande: De små inglasade väntkurarna på plattformarna måste kompletteras så att man kan sitta bekvämt, i värme, där. Förseningar meddelas ofta sent. Det tar ju 2 – 3 min att gå från den nya vänthallen till perrongerna.

Det blir väldigt stressigt när förseningar inträffar och någon står och väntar på dig vid ankomsten i Burlöv eller i Malmö. Sammanfattningsvis – den nya vänthallen innebär endast en obetydlig förbättring i förhållande till Kvantum. Det ovan sagda påminner mig om en krönika jag skrev i Jyllandsposten som handlade om Tycho Brahes resor från Ven till Landskrona och vidare till Köpenhamn. Med lite otur så får han avverka två vänthallar i Landskrona den vid Skeppsbron och den nyinvigda vid Stationen.

För Tycho Brahe och andra Köpenhamnsresenärer kan det konstateras att resan från Landskrona Centrum (och då framför allt från södra centrum) tar alldeles för lång tid. Enligt tidtabeller gäller följande från Landskrona Station → KPH Hovedbanegaard 1 tim. 4 min. / 1 tim. 9 min. Därtill skall läggas bussresa med 3:an från Skeppsbron eller Sofia Albertina. 15 – 20 min. inkl. bytet vid Stationen.

Min egen resa fick ett snöpligt slut. P.g.a. stressen fick jag problem med kramp i bröstet på Malmö C – ja, redan innan Pågatåget nådde fram till Malmö C.

Jag köpte returbiljett och satte mig i vänthallen och hoppades att med lite vatten kunna bli av med stressreaktionen. Det hjälpte inte så det blev ett beslut. Ring 112. Så efter 15-20 min kommer ambulansen och kör mig till MAS Akut. Där fick ja en brits att ligga på och ett eget litet rum att vänta i. Doktorn kom c:a 01:30 och konstaterade att vi hittar inget fel på hjärtat. Så det fick bli sjuktransport tillbaka till Landskrona.

Jag skickades till fots till en vänthall (-sal) på MAS. Jag skulle vänta i 20 min. Taxin kom ”on the minute”. Taxiresan till Landskrona tog 45 min. Mycket fungerar i Sverige – men det där med pendling är ett elände, som jag numera drabbas av, personligen och via kompisar som måste välja allmänna kommunikationer eller bil. Här är mycket att få gjort utifrån ett Landskrona-perspektiv.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).