PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Från Haralds till d’Angleterre

Makten koncentreras till södra Landskrona. En klassiker har varit resan till och från Haralds. Harald, min sedan många år avlidne far, drev under tjugo år (1965 – 1985) korvavdelningen i kiosken invid Sandvången.

Många på väg till eller från fotbollsmatcher beställde, liksom statsministern nu gör i (S)-reklamen, en korv med bröd. Politiskt har mycket inträffat sedan de åren – som jag låtit beteckna ”Landskronas glansdagar”, hårda ord, men…

SD:s valframgång i Sandvången tog (S) på sängen. SD bet sig fast i Sandvångsområdet och etablerade ett kontor i en källarlokal i det området.
Den geografiska placeringen av de politiska partiernas lokaler i Landskrona talar sitt tydliga språk. De närmar sig Köpenhamn. Det togs således ett stort steg i den riktningen när SD flyttade från Sandvången till ny lokal på Storgatan.

De politiska makthavarna befinner sig nu på gångavstånd från varandra. Man behöver inte karta och kompass för att hitta rätt. Det räcker att se upp och följa trådarna, från Folkets Hus till Eddys Frisör & Shop. Gör man det så passerar man (S), (V), (M), (SD), (L) och på en sidogata (Mp). (C) hade också tidigare en lokal utmed trådbusslinjen. (KD) saknas.

Men det finns flera tomma butiker utmed trådbusslinjen, söder om Folkets Hus → så det är väl bara en tidsfråga innan (C) och (KD) etablerar sig där med foto av de tuffa tjejerna Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C). De får kanske, vad det lider, sällskap med Nyamko Sabuni (L).

Med detta sagt kommer stadsutvecklingsplanering att hamna i fokus. Varför så många tomma butiker utmed Landskronas mest trafikerade stråk som är något av en paradgata. Och då hör det till saken att jag byggde om butiker till bostäder under mina aktiva år som hyresvärd. Partierna är på väg i rätt riktning d.v.s. mot Köpenhamn – men har de begripit detta?

På min farsas (= Haralds) tid så var vi unga alltid på väg till Köpenhamn när vi passerade Eddys. Vi var på väg till färjeläget vid Jönsaplan eller Vikingbåtarna. I Köpenhamn fanns och finns godbitarna, men Landskrona, Lund, Malmö, Helsingborg och Helsingör hade också mycket att erbjuda.

När folk kom hem, framför allt från Helsingborg, på natten så var en korv med bröd efterlängtad.
Korvhandlarna Harald m.fl. hade då en viktig social funktion. De var där på natten, ibland till 03-tiden. Varför vågade de?
Något att diskutera i den kriminalpolitiska debatten.

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).