PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Fotografi i Landskrona

Har du vägarna förbi gågatan på Järnvägsgatan? Stanna då till och betrakta skärmarna med fotografier tagna under ”The Swedish Jazz Festival” i Landskrona sensommaren 1963. Speciellt vill jag uppmärksamma malmöfotografen Torbjörn Anderssons bilder. Närvaron i hans porträtt av Jimmy Rushing och Freddie Green sittande på Citadellets borggård är minst sagt i särklass.
För den mer intresserade kan nämnas att flera av Anderssons fotografier finns samlade i boken ”Fem decennier”. Dessutom formgiven av landskroniten Christer Strandberg.
Att Landskrona lyckades locka jazzens största världsstjärnor till staden är exceptionellt. Och väl värt att belysa. Fotoutställningen på Järnvägsgatan är producerad av museets utställningschef, Janne Jönsson, och ingår i firandet av Konsthallens 60-års jubileum. Under åren har Jönsson skämt bort oss landskroniter (och tillresta) med utställningar formade med en ständig kvalitativ blick och genomgående lyhördhet för stadens egna avtryck. Nu går Jönsson i pension. Och jag passar på att önska honom ett välförtjänt skönt och fridfullt pensionärsliv. Jazzlegenderna på gågatan blåser fanfar och tackar för ett med beröm väl utfört arbete.
Hälsar …
Thomas H Johnsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).