PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Europaspåret – What’s in it for us

Såg att Torkild Strandberg har återupptagit sin lobbyverksamhet för det så kallade Europaspåret. Bland annat i Expressen.
Efter att ha läst artikeln, tycker vi att argumenten för en tunnel Landskrona-Köpenhamn ändå verkar ganska vettig i förhållande till Helsingborg-Helsingör. Är det så att tunneln rycker närmare?

Europaspåret är en skrivbordsprodukt som framför allt utgår från handelns och industrins behov tycker vi. Hur godstrafiken ska komma fram och vad som är bäst ur företagssynpunkt verkar premieras.
Hur finansieringen ska ske och vilka företag, entreprenörer och riskkapitalister som ska genomföra det hela konkretiseras inte, men de nyliberala och marknadsinriktade verkar fundera.

Vad som saknas i argumenteringen är landskronabornas syn på en tunnel.
Det är nog dags för oss att ställa oss frågan: What’s in it for us?

Vill vi förstöra de vackra strandängarna i Lundåkrabukten? Vill vi ta bort Lundåkrahamnen?  Vill vi ha smutsig och bullrig godstrafik och transittrafik runt och i kommunen. Ökar utsläppen? Är det värt det? Är vi överhuvudtaget tillfrågade om detta?

Är det så att staden kommer att blomstra genom detta? Stiger lokförarna av i Landskrona och tar lunch eller fika här? Etablerar sig fler butiker i stan tack vare en tunnel för godstrafik? Vad blir bättre i stan på grund av en tunnel för godstrafik?

Hur många får arbete i stan tack vare en tunnel? Finns det bostäder med rimlig hyra åt dem i så fall?

Får vi bättre sjukvård och skolor tack vare en tunnel för godstrafik? Får vi äldrevård värd namnet och servicehus på grund av en tunnel?

Vem och vilka satsar kapital och står som ägare för tunnel och tunnelbygget? Får stan del av eventuell inkomst av trafiken eller tillfaller all vinst de riskkapitalister, företagskonsortier, entreprenörer, konsulter och aktieägare som vi inte kan hålla reda på? Ska våra skattepengar ändå gå till att betala dem och skicka dem på uppdrag och resor till t ex Bryssel och studieresor på andra ställen.
Ska det bli ett nytt nyliberalt ”Nya Karolinska”?
Dags att fråga sig om en tunnel är något för oss vanliga landskronabor.

Lena Nilsson
Håkan Lans

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).