PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En taxiresa i Paris och en hos Skatteverket

Så har vi alla kommit en bit på vägen. I min yrkesroll såväl som privat har en och annan taxiresa satt sig fast i mitt minne!

Så var det t.ex. dags att bege sig till Paris. Efter många om och men inköpte jag en tur och retur flygbiljett till Paris från Köpenhamn. Det var sommaren 1973. Jag brevväxlade med en tjej i Paris och hade flera gånger skrivit att jag skulle ta mig till Paris. Det hade ju varit studentuppror i ”Nanterre …”. Det blev Air France med en nästan livrädd civilekonom Tommy Jonasson.

Jag gillade inte värme så jag måste ha ett hotell med air condition. Det blev Hotel Intercontinental, rum 4045, med lyxhotellets alla bekvämligheter, men inte allra dyrast. Där fick jag hjälp av hotellpersonalen att boka: en nattklubb med mycket läckert men dyrt som poker skulle det bli, Crazy Horse Saloon – en oförglömlig natt. Det skulle bli taxi från Hotel International till nattklubben, som ligger nära Champs Élysées. Sedan blev det problem! Efter föreställningen skulle jag ”hem”. Som vanligt med taxi på natten för då hade jag ju ingen egen bil.

Jag gick fram till en fransktalande taxichaufför – som tycktes vänta på kunder – pekade på bilen och markerade att jag ville åka till Hotel Intercontinental.
Taxichauffören tittade på mig och frågade: ”Une petite fille pour ce soir, monsieur?” Jag tittade tillbaka och svarade: ”No!” Då säger chauffören: ”Non!” Så fick jag jaga efter en taxi ungefär som Strandvägsborna nu tvingas jaga efter buss(ar). Som det kan bli.

Sen kom jag ”hem” som en ny människa. Då väntade nya problem i ”taxiresebranschen”: Avdragsrätt för resor med taxi mellan bostad och arbetsplats på natten. Vi taxiresenärer väntar i dessa dagar med spänning på Högsta Förvaltningsdomstolens bedömning i ett – i min smak solklart – fall.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).