PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En räddad elev och du har tjänat in din livslön

” En räddad elev och du har tjänat in din livslön”!
Ovanstående citat är från en i Halmstad känd skolpolis med god insikt i kostnader för vad en människa kan kosta samhället i kronor och ören och inte att förglömma all sorg och förtvivlan kring personen ifråga!
Jag har jobbat i 40 år som speciallärare med flera av just de elever som av olika skäl inte ”fixade” det.
Jag har nästan aldrig hört någon elev med goda studieresultat klaga på den stöttning som de med mindre goda resultat fick , tvärtom!
Det fanns som sagt men när de fick frågan om de skulle vilja byta blev  svaret alltid: Aldrig!!!
Jag har varit på 12 begravningar av gamla elever och att se den sorg och förtvivlan hos de anhöriga är outhärdlig!!
Man kan tycka vad man vill om att elever skall gå i skolan och få betalt dessutom på sommarlovet! Jag kan förstå att det sticker i ögonen hos en del men de veckorna, de kronorna kan vara just det som gör att hen svänger upp på banan ! Det är inte säkert men utan insatser så är risken stor att samhället drar på sig ännu större kostnader i både kronor och ören men oxå sorg och förtvivlan!

Polisinsatser, sociala insatser, fängelse, rättegångskostnader mm , mm kostar mycket , mycket mera ; många, många miljoner!

Jag tycker att man måste satsa tidigt med diverse anpassningar i skolan; mindre klasser, fler utbildade lärare och speciallärare,  särskilda undervisningsgrupper under kortare och/eller längre tid. Det finns hur mycket som helst att göra!
Jag kan inte citera Greta Thunberg. Men hon sade ungefär: Jag klarar inte av stökiga miljöer. Jag behöver lugn och ro kring mig! Vi är fem elever i min klass!
Mina killar och tjejer behövde just det under en kortare eller längre del av sin skoltid!
Jag hade naturligtvis elever som hade klarat av skolan om de ” lagt manken till”. De var inte många men när jag träffar dem så säger de alla : Jag hade fel – jag borde pluggat!!!
Den egna insatsen får inte heller förringas. Läxor måste göras! Många saker måste läras in utantill! Punkt Slut
Zlatan har naturligtvis en del brister men han har blivit en av världens bästa genom att träna, träna och träna lite till!
Med allt detta sagt så menar jag som ni märkt inte att man skall glida på ett bananskal genom skolan men alla skall vi göra allt vi kan för att hjälpa, stötta, kräva eller rädda!

Priset är alldeles för högt om vi inte gör något!

Håkan Lans

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).