PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En julberättelse del VI

Episod 6

De tre anlände till Oslo på onsdagsmorgonen, det vill säga igår, och all var i strålande form och redo för den stora backen i Holmenkollen. I Oslo mötte de som avtalat upp med en av Norges genom tiderna bästa backhoppare Toralf som skulle följa sällskapet till Kollen som norrmännen säger.

Jose blev förskräckt då han kom upp i hopptornet och hela han darrade av rädsla. Hur skulle han klara detta?
Toralf såg hans oerhörda ångest och förstod att han måste ta Jose på sin rygg och hoppa med honom där precis som när Nils Holgersson flög på Mårten Gåskarls rygg genom Sverige. Detta borde lätta på Joses ångest, åtminstone en aning. Jose spändes fast på Toralfs rygg med selar och så bar det iväg nedför stupet i 100 km. Rädslan släppte hos Jose som tom kunde beundra utsikten över Oslo och Oslofjorden.  Allt gick bra och Jose växte som människa i all hast. Han började bli något – Portugals förste backhoppare.

Ytterligare ett rygghopp utfördes och efter det så pausade man för att äta.  Mentalförberedelse genomfördes tillsammans med Oslo psykologen Holten, som var en erkänd mentaltränare i backhoppningskretsar i hela världen.  Vid 14-tiden på eftermiddagen var det så dags för Jose att utföra hoppet på egenhand. Problemet var att Jose aldrig landat på egna ben och det var här som den mentala träningen skulle få effekt enligt Holten. Jose hade ett stort självförtroende då han nu stod i backen och skulle åka utför stupet. Han for ned och lyfte som en ny skjuten beckasin över backanten och flackade med armarna men höll sig i luften och lyckades landa på benen. Kanske inte en telemarkslandning men lika bra som den engelska örnen. Det blev ett stort jubel hos alla medhjälpare och inte minst hos Jose. Han var nu den förste portugis som hoppat i en världsbacke.
Detta skulle ge eko långt ner i Alentejo, ja i hela Portugal jublades det. Efter ett kort firande var man tvingade att åka ner till Akkers Brygge för att inte missa båten till Köpenhamn. Nu skulle det firas rejält under resan till Köpenhamn det skall gudarna veta.

Mer om det i sista avsnittet samt epilogen som förhoppningsvis når redaktionen på fredag.

Bengt Johannesson

 

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).