PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En julberättelse del IV

Episod 4

Jose blev en aning förvånad då han såg tre tomtar tillsammans med en portugis stod utanför hans dörr. De förklarade sitt ärende och Jose bjöd in sällskapet till sitt enkla hem. Jose förstod att dessa tre tomtar kom från norra Europa och Skandinavien där tomtarna bor enligt sägen. Tomtarna pratade om revolutionsåren då man i hela Skandinavien hade insamlingar för att hjälpa de portugisiska lantarbetarna att bilda jordbrukskollektiv och samlade in pengar till traktorer och andra jordbruksmaskiner till kollektiven.

Jose hade alltid känt en tacksamhet och beundrat dessa vikingasläkten som han kallade dem. Dessutom hade han en stor böjelse för backhoppning som han alltid såg på TV när det sändes under vintern. Han önskade att han kunnat hoppa i en backe som Holmenkollen, men han hade aldrig stått på ett par skidor. Detta födde genast en ide hos nordborna, kanske de skulle göra Jose till backhoppare. Den första portugis som hoppat från Holmenkollen. Planen för detta utformades på kvällen i värdshuset i Grandola där de fyra tagit in för nattlogi.

Morgonen därpå gick de fyra åter hem till Jose och förklara sina planer att göra honom till Portugals förste backhoppare. Jose blev eld och lågor och gick med på iden utan protest. Men för detta krävdes att Jose skulle följa en träningsplan. Först skulle han lära sig stå på skidor och åka nedför en backe som stupade ner som en hoppbacke, och det fanns ingen sådan i Alentejo. Då kom en av tomtarna tänka på de Fynske alperna utanför Odense i Danmark kunde vara lämplig träning för detta ändamål. Därefter kunde man åka vidare mot Oslo och Holmenkollen för vidare utbildning. Jose gick naturligtvis med på detta och eftersom vintern var i antågande kunde han ta sig ledigt från sitt lilla lantställe och sin timanställning hos storägarna av jorden i Alentejo.

De tre tomtarna och Manuel åkte tillbaka till Lissabon strax efter middagstid och diskuterade hur det hela skulle finansieras och kom framtill att tjuvarna skulle stå för en del av kostnaderna och konglomeraten i Alentejo och Algarve del största delen. Sällskapet skildes utanför Santa Appolonia stationen i Lissabon och Manuel åkte hem till Porto efter det att de firat med mat, vin och bagauso.

Ytterligare ett avsnitt lär dyka upp i eftermiddag 

Bengt Johannesson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).