PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det som inte syns, finns inte

Det är så vi behandlat/behandlar våra hav och sjöar. Men går man under ytan hittar man saker. Som inte är så trevliga.
Läser om dykarklubben Delfinen från grannstaden Helsingborg, om Jonny Magnusson som med sina kollegor letar och rensar Öresund från spökgarn. Ett heroiskt sisyfosarbete som borde betalas efter dess förtjänst.
De har nu fått 130 000 sek från länsstyrelsen för att fortsätta sitt arbete. Bokstavligen en droppe i havet…

Under dryga fem år på nittiotalet jobbade jag som gast på fiskefartyget Tärnvik – KR 75. Vi utgick från Grönhögen på södra Öland, fiskade torsk ute vid Södra Grundet och tre, fyra andra ställen. Tärnvik var en garnbåt, ingen trålare – så det var ett ”ekologiskt” fiske. Vi dammsög inte bottnarna som trålare gör.

Emellanåt hände det att en vakare blev nedseglade av den kommersiella trafiken – då gällde det att dra garnen från andra hållet, om inte den vakaren också var nedseglad.
Då fick vi dragga efter garnen, inte alltid det lyckades…
Så, jag har varit med om att lämna garn på botten.
Som fortfarande fiskar och spökar.

Under vattnet finns andra faror; ammunition och kemiska stridsmedel, dumpade efter andra världskriget. Även i vårt land. Dessa platser är utmärkta på sjökorten över Östersjön, men många gånger lämpade besättningarna på de båtar som var kontrakterade för detta jobb… sin farliga last överbord så fort de var utom synhåll från land. De fick betalt efter det antal turer de gjorde.

Östersjön är full av oexploderad ammunition, senapsgas, klorgas, minor och andra otrevligheter. En försiktig beräkning anger att så mycket som 150 000 ton ligger därute, väntande.

Det som inte syns, finns inte.

Örjan Kristensson.

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).