PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det krävdes en genomtänkt plan

Svar till Fatmir Azemi

2006 övertog vi ansvaret för Landskrona. Staden hade stora och djupgående problem. Socialbidragsberoendet var högt och resultaten i skolan låga. Brottsligheten var stor och tryggheten liten. Både skattebetalare och företag flyttade inte till Landskrona – de flyttade härifrån.

För att göra något åt detta krävdes en genomtänkt plan och förmåga att genomföra den. Nu är vi på god väg. Bostadspolitiken har svängts vilket bidrar till att öka skattekraften och till inflyttningen av nya skattebetalare. Näringslivsklimatet har förbättrats, från att ha varit bland de sämsta i Sverige, och en strid ström av företag har etablerat sig hos oss. Det ger nya jobb och gör Landskrona starkare. Brottsligheten har från dag ett varit ett prioriterat område. Den har sjunkit ordentligt och tryggheten bland Landskronaborna ökar. Skolbetygen har förbättrats avsevärt genom ett starkt fokus på kunskap i skolan. Både socialbidragen och antalet bidragsberoende sjunker stadigt. Klimathotet möts av konkreta åtgärder – vi var först i Sverige med en helt fossilfri stadstrafik, kommunens fordonsflotta ställs om och en bred plan för klimatomställningen är på väg.

Under kommande år måste denna utveckling fortsätta: Inflyttning av företag och skattebetalare, en skola med fokus på kunskap som präglas av ordning och reda, att jobb alltid sätts före bidrag och att kriminaliteten ska bekämpas med kraft. Nu adderar vi nya uppgifter till vår plan för Landskrona: En folkhälsosatsning med utgångspunkt i Karlslundsområdet står för dörren och ett lyft av äldreomsorgen har påbörjats.

Det finns sällan en enkel lösning på tuffa samhällsproblem. Det krävs en tydlig plan och både mod och förmåga att genomföra den. Att skriva önskelistor leder sällan någon vart.

Torkild Strandberg
Kommunstyrelsens ordförande (L)

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).