PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det där med att åka buss till Häljarp

M vill sedan mycket länge ha stadsbuss till Häljarp. Nu är det dags. Nu måste det ske. Det sker en stor utbyggnad i Häljarp. Klimatkrisen kräver, att kollektivtrafiken tar en större del av resandet. Som alltid, när denna frågan kommer upp, så kommer underliga kommentarer.

2014 ansåg förvaltningarna och L, att tåget var en utmärkt förbindelse mellan Häljarp och Landskrona centrum. Att ingen i Häljarp tyckte det och i stort ingen reste så, det spelade ingen roll.

  • Klassikern är, att om Annelöv inte har en buss då kan inte Häljarp heller få en fungerande busslinje. Annelöv är 1/10 så stort som Häljarp och ligger 15 km bort, inte 5 km.

Fredrik Schell i Skånetrafiken menar, att Stångby har tåg och buss och att bussen via Vallkärra inte behövs. Det må så vara, men tåget går rakt genom Stångby och tåg till centrum är snabbare och mer bekvämt än alla andra alternativ. Som en jämförelse, så har många i Häljarp så långt till stationen att man kommer med bil eller cykel. Ingen av dem åker till Landskrona.

Det finns ju en omfattande forskning om vad som får människor att välja kollektivtrafik. Det är för lokaltrafik (upp till 8-10 km):

  • bussen behöver gå 2-3 ggr/timme
  • man är beredd att gå 4oo m
  • Restiden får vara 1,5 -2 ggr längre

Inget av det uppfylls med regionbussen i utkanten av Häljarp och mycket få reser till Landskrona med kollektivtrafik. Tyvärr reser då också få till Landskrona för kultur, mat, nöje, shopping och skola. Staden har en utmaning i att bli attraktivt för boende vid stationslägena.

Jag bor väldigt nära stationen , ungefär 650 meter. Det är helt perfekt, exempelvis när jag skall till familjen i Lund, Knivsta eller via Kastrup. Men varför skulle jag ta tåg till Landskrona Station, om jag vill till Landskrona.

En lördag var jag på en aktivitet i Landskrona, som pågick mellan 14-20. Vid 18-tiden började jag kolla busstider. Det fanns en klockan 19 och nästa gick klockan 22!!   3 timmars väntetid!!  En lördag kväll!!  Jag bor 5 km bort. Den buss jag tog var nästan tom. Det normala beteendet i Häljarp är, att någon lämnar och någon hämtar med bil om man inte själv kör bil.

Det byggs ett flertal nya flerfamiljshus i Häljarp nu.  Underlaget för trafik är helt normalt för en stadsbusslinje.  Det räcker inte längre med löften strax före valet. Löften, som glöms efter valet.

Björn O Persson (M), Häljarp

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).