PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det är ni som står för oredan på arbetsmarknaden, Stefan Olsson

Avslutande replik till Stefan Olsson (SD), kommunalråd.

Vi tycker, när det gäller finansieringen av regionala skyddsombudens verksamhet, hellre att våra skattepengar går till en trygg arbetsmiljö på våra arbetsplatser än att, som du och ditt parti röstar för, de skattepengarna fyller fickor av alla utländska riskkapitalister som driver privata skolor, vård och omsorg här i landet.

Vidare skriver du att facket säljer sin ”produkt” som att det är en hamburgare eller lunch på en restaurang vi pratar om. Respektlöst av dig Stefan Olsson med tanke på att den här s.k. produkten har kostat människoliv en gång i tiden och facket strider fortfarande för samma saker som i arbetarrörelsens början: för hög lön, bättre arbetsmiljö, trygga arbeten, mer fritid, en behaglig ålderdom via pensionsavsättningar osv.

År 2008 öppnade den moderatledda alliansregeringen dammluckorna för den oreglerade arbetskraftsinvandringen under förevändningen att det var ingenjörer, läkare och andra som skulle komma till Sverige för att arbeta. Effekten blev en annan, den svenska arbetsmarknaden översvämmades av oseriösa och kriminella företag som hänsynslöst utnyttjade- och ännu utnyttjar arbetare inom bl.a. åkeribranschen, färdtjänst, sjukvården, hemtjänsten och byggsektorn.

Marian, en ung man från Rumänien lockades till Sverige med löften om bra lön i svenskt byggföretag. Idag sover han på en madrass på byggarbetsplatsen, han tjänar 40 kr i timmen och tvingas dessutom betala tillbaka pengar till arbetsgivaren under bordet för att få sin anställning. Samtidigt får det företaget, som kopplats till kriminella gäng, bidrag från svenska staten genom arbetsförmedlingen, skattepengarna som du och jag betalar in för att användas till våra föräldrars äldrevård eller våra barns förskoleplatser hamnar i händerna på den organiserade brottsligheten. Jag ser även dagligen verkningarna av bristande regler när det gäller offentliga upphandlingar i våra kommuner. Det är den moderata arbetsmarknadsmodellen som ni stödjer.

Vi har ingen koll på de skurkföretagen för att ni sverigedemokrater inte tillåter våra skyddsombud komma ut till de arbetsplatserna och ni säger nej till vårt förslag att alla utländska företag som kommer hit ska följa svenska kollektivavtal vilket skulle stoppa arbetslivskriminaliteten.

Det är riktigt att Sverige behöver kvalificerad arbetskraft men det är helt orimligt att människor från andra sidan jordklotet ska komma till Sverige för att jobba deltid på en restaurang. Jobben i Sverige måste i första hand gå till arbetslösa som redan befinner sig i Sverige. Dagens system slår ut svenska företag och gör svenska städare, restaurangarbetare och byggarbetare arbetslösa. Vi måste tänka på våra barn och deras framtid.

Alla arbetare förlorar på din arbetarfientliga politik. Ni röstade emot förslag för att minska cancerframkallande ämnen på arbetsplatser vilket indirekt innebär att ni accepterar att fler och fler kan drabbas av cancer kopplat till arbetet. I dagens Sverige får vi inte tillåta att landskronabon och tvåbarnspappan Johan drabbas av cancer eller att en ung tjej Emma går bort i cancer på grund cancerframkallande ämne på arbetsplatser.

Ni röstade för att avdragsrätten för fackföreningsrätten och A-kassa ska tas bort. Med andra ord ni röstar för att det ska vara dyrare att vara med i facket och a-kassa och därmed ska arbetsgivare få all makt.  Den svenska modellen bygger på en stark arbetsrätt och starka parter på arbetsmarknaden. Det är fack och arbetsgivare som förhandlar fram kollektivavtal. Utan starka fackförbund finns inga kollektivavtal och därmed försvinner all trygghet på arbetsmarknaden.

Vi tycker att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och våra skyddsombud ska ha rätt att besöka alla arbetsplatser runt om hela landet. Vi står på rätt sida om historien, gör du?

Fackens S, Ordförande Adis Heldic

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).