PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Dags att gräva ner spaden Torkild

Under många år har utbyggnadstakten av bostäder i Landskrona varit mycket hög vilket bl.a. motiverats med att staden behöver inflyttning av skattekraft men också av bristen på attraktiva bostäder. Dessa argument har varit svåra att inte hålla med om. Men idag borde man kanske besinna sig lite i sin utbyggnadsiver.

Det byggs fortfarande i Norra Borstahusen, om än i mindre omfattning pga. svårigheten att få sålt. Några företag har flyttat fram sina planer och inväntar bättre tider. Nordr:s planer på Lavendelgården skjuts på framtiden. Seniorgården har 15 lediga lägenheter i sitt 55+ boende.

I centrala lägen har bl.a. Sernekes Teaterterass 25 osålda lägenher och på Italiengatan har HSB i skrivande stund 15 av 32 radhus osålda. Landskronahem erbjuder 24 månaders hyresfrihet för några av sina Bo Klokhus i Karlslund. På Västra Fäladen finns planer på 12 par- och radhus och detaljplanen för 200 lägenheter på Skeppsbrokajen är nyligen godkänd i SBN. På Lasarettsområdet finns planer på ett 16-våningshus och 15 radhus. På andra sidan järnvägsstationen planeras dessutom för en helt ny stadsdel i ett väldigt attraktivt läge för bl.a. pendlare.

I Häljarps Parkstad planeras 20 bostadsrätter med inflyttning 2025 och nyligen blev det klart att det ska byggas 33 bostadsrätter i Glumslöv. I Asmundtorp planeras det för 16 lägenheter i ett centralt läge.

På Hemnet kan man också se att erbjudanden om att köpa i 2:dra hand i Norra Borstahusen ökade i takt med att räntorna steg och närmare 230 olika bostäder är till salu i Landskrona. Dessutom kommer det att byggas mycket i centrum, när väl lågkonjunkturen lättar och räntorna sjunker. Det finns fortfarande några bombhål kvar att fylla och även några gamla fastigheter som behöver renoveras.

Att i detta läge ge sig på att riva kolonier på S:t Olovs vång för att någon gång i framtiden bygga 10-våningshus istället, är för mig detsamma som att riva en del av Landskronas själ. Vår stad är bl.a. känd som en Kolonistad med flera gamla och fantastiskt välskötta kolonier. Våra fem koloniområden är en del av Landskronas identitet och utgör gröna oaser i staden och måste bevaras nu och för kommande generationer.

Tyvärr kommer rivningen att bli verklighet eftersom Treklövern idag har egen majoritet i kommunfullmäktige, om inte fler Landskronabor protesterar.

Så, nu är det dags att gräva ner spaden Torkild.

Leif Thorsell
f.d. moderat ledamot i SBN
numera opolitisk Landskronit

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).