PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Cykla för freden och klimatet

Pandemi, extremväder, översvämningar, skogsbränder, smältande glaciärer, hotad biologisk mångfald – en del av de hot vi står inför och som kräver stora, globala insatser.

Då väljer Sverige och många andra länder att upprusta sin militär. Nya vapen, som mördarrobotar och modernare kärnvapen tas fram. Rena vansinnet! De tusentals miljarderna borde i stället användas i det globala arbetet för klimatet, miljön och alla människors rätt till social och mänsklig säkerhet.

Varaktig fred och en omställning för klimatet är varandras förutsättningar. Utan fred klarar vi inte klimatkrisen – klarar vi inte klimatkrisen blir det ingen varaktig fred. Då kommer antalet konflikter och krig om jordens resurser att öka och många fler människor kommer att tvingas på flykt.

Om vi inte börjar tänka i mänsklig och planetär säkerhet i stället för militär säkerhet klarar vi inte de två största hoten mot vår planet – klimatkrisen och kärnvapnen. De kan inte hanteras militärt.

Militär verksamhet, såväl övningar som krig skadar inte bara människor, utan även miljön och klimatet. Trots detta är militärmakten den enda verksamheten som inte behöver redovisa sin klimatpåverkan.

IKFF:s klimat- och miljögrupp (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) genomför en manifestation för freden och klimatet genom att cykla mellan kommuner i Skåne under tiden den 8/8–20/8. Där kommer vi att hålla allmänna möten under parollen ”Fred på jorden – Fred med jorden”.
Cykelmanifestationen kommer särskilt att uppmärksamma FN:s kärnvapenförbud som trädde i kraft i januari 2021. Efter ett kärnvapenkrig finns inga segrare, bara katastrofala humanitära konsekvenser med ömsesidig död och förintelse och katastrofala konsekvenser för klimatet och miljön. När spänningen mellan kärnvapenmakterna ökar, ökar inte bara risken för ett medvetet kärnvapenanfall utan också risken för mänskliga misstag.

Nio länder av FN:s 193 medlemsstater tar sig rätten att spela roulett med hela världen som insats.
Tillsammans kan vi andra 184 länder i FN stoppa detta genom att stödja och ratificera FN:s kärnvapenförbud.

Cykelmanifestationen har följande uppmaningar:

  • Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att snarast skriva på och ratificera FN:s konvention om kärnvapenförbud.
  • Vi uppmanar lokalpolitiker i Skåne att stödja förbudet och verka för ratificeringen genom att ansluta sig till ICANs Cities Appeal.
  • Ökad militarisering måste ersättas med konfliktförebyggande arbete och arbete för klimaträttvisa!

Vi startar i Simrishamn söndagen den 8 augusti när Fredsfestivalen där avslutas.
Därefter är vi i följande städer:
Ystad – måndag den 9:e finns vi under dagen på Stortorget från kl 10.30, tillsammans med Ystad Fredsgrupp och Kvinnor för Fred Skåne.
Trelleborg – onsdag den 11:e finns vi under dagen på Rådhusplatsen från kl 10.30.
Malmö – fredag den 13:e alternerar vi mellan Gustav Adolfs torg och Triangeltorget från kl 13.00. Kl 11-13 ansluter vi till Fridays for Futures aktion vid Stadshuset.
Lund – måndag den 16:e finns vi under dagen på Stortorget från kl 10.00 tillsammans med Vänskapens hus, Kvinnor för Fred KFF, Svenska Freds och Svenska kvinnors Vänsterförbund SKV.
Landskrona – tisdag den 17:e finns vi under dagen på Rådhustorget från kl 10.30.
Helsingborg – onsdag den 18:e alternerar vi under dagen mellan Stadsparken, Stortorget och Gustav Adolfs torg från kl 11.00.
Höganäs – torsdag den 19:e finns vi under dagen på Olof Arnbergs plats från kl 11.00.
Ängelholm – fredag den 20 augusti finns vi under dagen på Stortorget från kl 11.00.

Mer information om samlingsplatser, tider och aktiviteter kommer på IKFF Malmö/Lund-kretsens facebooksida, eller läs mer på IKFFs hemsida.

Fredshälsningar
IKFF:s klimat- och miljögrupp

Eva Isaksson Ståhl
Gunnel Ståhl

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).