PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

”Bättre ro och relationer med frukost i skolan”

Ovanstående citat kommer från Livsmedelsverket ( 2022-09-19). Livsmedelsverket samarbetade med Botkyrka kommun om ett pilotprojekt där frukost serverades gratis till alla i Botkyrkas skolor. Ett lyckat pilotprojekt i två skolor som fick politikerna att bestämma sig. De ökade skatteintäkterna ska läggas på frukost till alla elever i grundskolan.

Nåväl, säger ju naturligtvis vän av ordning: Har inte föräldrar ansvar att ta hand om sina barn och bland annat ge dem mat?

Självklart är det så. Enligt Föräldrabalken 7kap 1 paragrafen så är föräldrar skyldiga att svara för underhåll åt sina barn.

Vi, Socialdemokrater tycker naturligtvis detta också. Det är varje barns självklara  rätt att tex  varje morgon vakna upp till doften av ett näringsrikt mål mat.  Nu är det ju så att detta tyvärr inte är fallet för fler och fler barn i dagens Sverige.

På uppdrag av Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset har Verian/Sifopanelen gjort en undersökning  som klart visar att barnfattigdomen ökar och föräldrars förmåga att ge en näringsrik kost minskar ( SVT Nyheter , 2024-03-25).

Ett skrämmande men inte förvånande resultat för oss Socialdemokrater. Desto mer förvånande är att det finns politiker med flera som vill bestraffa barnen i dessa familjer som inte klarar av sitt uppdrag ( se Föräldrabalken 7kap 1 paragrafen igen)och  sticka huvudet i sanden och låtsas som ingenting!

Nu tillbaka till den inledande rubriken –”Bättre ro och relationer med frukost i skolan”.

Läser man om detta på Livsmedelsverket, 2022-09-19, så finner man att på båda de pilotskolor som deltog i projektet så var det inte bara bättre ro och relationer som blev resultatet. Inlärningen blev också mycket bättre. Till och med kritiska lärare som hellre hade lagt pengarna på annat, ändrade sig när de såg resultaten från pilotstudien.

Vi, Socialdemokrater har vid flera tillfällen påtalat behovet av att det finns anledning att erbjuda frukost på kommunens grundskolor till de elever som så önskar.

Vi, Socialdemokrater tycker att nu får det vara slut med att bara stå och titta på medan fler och fler barn far illa pga att det ekonomiska läget i Sverige drabbar deras familjer!

I måndags( 2024-03-25) krävde vi, Socialdemokrater i  kommunfullmäktige att vi i Landskrona skulle stå upp och erbjuda frukost till våra grundskoleelever. Vårt förslag röstades ned av de styrande!

Inga barn i Landskrona skall komma till skolan på fastande mage!

” Frukosten påverkar lärandet – Att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen.” – Arlas pilotprojekt i Botkyrka under 2018.

 Joi Niklasson och Håkan Lans
Socialdemokrater

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).