PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Ännu en 73-åring

Den 13 maj 1947 föddes Tommy Jonasson i Landskrona. Han blev staden trogen. Studentexamen i Landskrona på 20-årsdagen.

Till Läroverket från Albanoskolan kom jag efter påtryckningar från min lärare Stig Jonasson som tyckte att jag hade tråkigt. Min mor Inga lär ha invänt att jag inte kan stava – en invändning som Stig avfärdade med att: ”Han får ha en sekreterare!” Och så blev jag civilekonom i Lund. Sekreterare hade vi som undervisade på Institutionen för handelsrätt. Jag minns Astrid och Ingrid som elegant klarade ut mina slarvigt skrivna koncept. Nu tar Saila hand om detta.

För min del var det mest siffror och blanketter – deklarationsblanketter. Jag ansvarade under 10 år tillsammans med kollegor för undervisning och examination i skatterätt. Ärligt talat så ångrar jag den dag som i dag är att jag inte disputerade. I stället blev det i sinom tid fastighetsaffärer i Landskrona och Malmö. Detta i en tid av omskakande händelser. Varven lades ner, värdet på svenska valuta har halverats under tiden 1975 till idag. Och det skapades ett gigantiskt bostadsöverskott i Landskrona – ja, i hela Sverige.

Detta skulle komma väl till pass när mängder av flyktingar tog sig till Sverige. Kolla siffrorna i offentlig statistik – de talar sitt tydliga språk sedan slutet av 1980-talet.

Just före flyktingvågen från Syrien m. fl. länder konstaterade en ledande företrädare för Migrationsverket vid ett seminarium i Lund: ”Vi kan i vart fall ge dem tak över huvudet”.

I dag har vi coronaviruset och gränserna är stängda och på flera håll i världen har vi utegångsförbud/besöksförbud.

Min dotter sitter ”internerad” i London. Min svärmoder, gamla Helena, 97, sitter internerad på ett äldreboende i Landskrona och jag själv låter tiden bara gå – då och då. Och så tittar man på statsminister Mette Frederiksens dagliga presskonferenser i Köpenhamn.

Ett uppskjutet firande står för dörren. Det får bli TIVOLI.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).