Marco Svantesson på Sound VTS vilka övervakar trafiken i Öresund, berättar vad som hänt.
– Fartyget var på sydgående och passerade öster om Ven på väg mot Staffansbank. När fartyget inte girade styrbord som det borde och var på väg mot en grundklack så kontaktade vår VTS-operatör fartyget och varnade för faran och då svarade dom att de skulle gira. Men det hann dom inte, säger Marco Svantesson.
Nu står alltså fartyget på grund. Det är Panamaflaggat och hade en besättning på 24 personer. Det heter Meshka och är 180 meter långt och var, enligt sajten Marine Trafic, på väg från Tarragona i Spanien till Vysotsk i Ryssland nära den finska gränsen. Det gick på ballast vilket innebär att det inte fanns någon last i lastrummen.

I samband med att kustbevakningen skulle upp på fartyget var även polisens insatsstyrka med. Men så fort det stor klart att det inte begåtts något grövre brott lämnade polisen fartyget igen. Kustbevakningen är dok kvar på fartyget och det är de som utreder, bland annat vad som orsakat grundstötningen.
– Vi är på plats sedan lunchtid och vi jobbar på två fronter. Den ena gäller utredning av orsaken till varför fartyget gick på grund. Och där har vi egentligen inget att kommunicera ut just nu då utredningsarbetet pågår. Vi har dock gjort nykterhetskontroller ombord och ingen i besättningen var berusade, säger Valdemar Lindekrantz, presskommunikatör på Kustbevakningen.
– Det andra spåret handlar om att förhindra att det skulle läcka ut olja ur fartyget. Vi har varit över fartyget med flyg och vi har fartyg på plats och ingen har sett någon olja. Men vi tar höjd för att det skulle kunna ske ett oljeutsläpp om fartyget börjar röra på sig.
Faktum är att det är drygt 930 000 liter drivmedel ombord.
– Det är en stor mängd olja. Det är en blandning av tjockolja, diesel- och smörjolja och andra oljor som används. Sen ligger inte all denna olja i en och samma tank. Den är fördelad på olika tankar. Detta är också något som vi tittar på, om någon av tankarna behöver tömmas till andra tankar på fartyget eller till ett annat fartyg.
Valdemar Lindekrantz kan inte svara på hur hårt fartyget står på grund.
– Nej, det är det som en inspektör från Transportstyrelsen och som också är på plats, ska bedöma.

Inga försök har dock gjorts för att försöka backa av grundet.
– Nej och det vill vi inte. Om du kör på grund och det blir en genomträngning och du sedan backar loss så har du ett utsläpp. Det var det vi hade med Marco Polo, färjan som gick på grund utanför Karlshamn i oktober 2023. Hon gick på grund tre gånger. Först gick dom på grund och sedan drog dom sig loss själva och sedan gick dom på grund igen. Och då hade dom fått en genomträngning så då åkte dom runt i Pukaviksbukten och läckte olja. Och detta vill vi inte ska hända i Öresund. Det bästa är att fartyget står där hon står tills vi har en klar uppfattning om skadeläget, säger Valdemar Lindekrantz.
Grundstötningar av detta typen är inte så vanliga i Öresund.
– Våra operatörer avvärjer ungefär 20 sådana här incidenter per år. 2024 hade vi inga grundstötningar. Nu har vi dock dessvärre haft två på kort tid, säger Marco Svantesson och syftar till en grundstötning söder om Öresundsbron nyligen och nu denna utanför Landskrona.