2 223 studerande skåningar återkrävs på studiemedel

Just nu får 2223 skånska studenter återkrav från CSN för att de tjänat för mycket pengar under studietiden.
ÅTERKRAV. Just nu får cirka 2223 studenter i Skåne återkrav från CSN för att de tjänat för mycket pengar under studietiden. I genomsnitt ska de betala tillbakanära nog 27 000 kronor inom 30 dagar till CSN till en sammanlagd summa på drygt 59 miljoner kronor.

– Det här är går att undvika. Genom att ha koll på ditt fribelopp och meddela oss om du tjänar för mycket kan du slippa onödiga överraskningar, säger Charlotta Hansen, controller på CSN.

Just nu får cirka 17 000 studenter i landet återkrav från CSN för att de tjänat för mycket pengar under studietiden.

Två år efter att studiemedlet betalats ut gör CSN en inkomstkontroll för att se till att inte de studerande inte har tjänat mer än vad studiemedlet tillåter, det så kallade fribeloppet. Fribeloppet är gränsen för hur mycket du får tjäna utan att studiemedlet minskar. Har man fullt studiemedel under en termin under 2025 är gränsen 113 901 kronor per halvår. Tjänar man mer än så, får man mindre i studiemedel.

Nu gör CSN inkomstkontroller för 2023, och 2223 studenter  i Skåne kommer att få ett återkrav på i genomsnitt 26 722. Återkravet ska betalas inom 30 dagar.

De här personerna har haft för stora inkomster när de fick sitt studiemedel och måste därför betala tillbaka. Det är såklart en tuff ekonomisk smäll, men går att undvika. Det kan vara svårt att ha koll i förväg på hur mycket man kommer att tjäna och därför är det viktigt att man meddelar oss om något förändras, säger Charlotta Hansen.

Om den studerande inte betalar tillbaka inom 30 dagar skickar CSN först en påminnelse och sedan ett kravbrev. Om den studerande ändå inte betalar tillbaka, skickas ärendet vidare till Kronofogden med risk för en betalningsanmärkning. Förra året var det sju procent av ärendena som gick till Kronofogden.

Att låntagare hamnar hos Kronofogden är det sista vi vill. Därför uppmanar vi att man kontaktar oss om man har svårt att betala. Vanligtvis ska återkravet betalas i en klumpsumma på en gång, men utifrån den situation den studerande är i så har vi möjlighet att se över vad som kan göras, säger Charlotta Hansen.

Bostadsförsäljningar och aktieinkomster räknas
Inkomster som räknas med i fribeloppet är bland annat lön från arbete före skatt och inkomster från bostads- eller aktieförsäljningar. Fribeloppet gäller också för inkomster under sommaren, något som många missar

Många studerande har inte koll på att inkomsten under sommarjobbet räknas in i fribeloppet. Inkomsterna räknas per halvår, vilket innebär att det man får utbetalt i juli räknas in i höstens fribelopp även om man jobbade in pengarna i juni, säger Charlotta Hansen.

Fakta – fribeloppet och inkomstkontroll
Under pandemin togs fribeloppet bort för att underlätta för vårdstuderande att arbeta och ingen inkomstkontroll gjordes därför mellan 2020 och första halvåret 2022. Antalet som fick återkrav på grund av att de överstigit sitt fribelopp har ökat med 21 procent jämfört med 2019 när inkomstkontrollerna gjordes senast. Antalet studerande med studiemedel har ökat med tre procent under samma period. Inkomstkontrollen görs två år efter studieåret när Skatteverket fastställt slutgiltig skatt. Man kan också få återkrav om man ändrat omfattningen eller hoppat av sina studier och inte meddelat CSN.

Om CSN
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall

Till arkivet