DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Debatt: Nya Karlslundsbadet – Ett nerköp

Fatmir Azemi
Planerna för det nya badet får såväl ris som ros. En som inte stämmer in i några hyllningar är socialdemokraternas kommunalråd Fatmir Azemi som är en trogen gäst på Karslundsbadet.

Kraven på Karlslunds nya badhus måste uppfyllas – det handlar om mer än bara byggnader

I tisdags presenterades skisserna för den nya fotbollsarenan och badhuset i Karlslundsområdet, och det väcker viktiga frågor om vad vi egentligen förväntar oss av den största satsningen på infrastruktur i Landskrona stadshistoria. Som en av de personer som ingår i styrgruppen för Karlslunds idrotts- och rekreationsområde, och en flitig besökare av Karlslundsbadet, har jag under flera år framfört mina åsikter om vad som måste tas med i det nya badhuset – och jag är långt ifrån nöjd med den bild som nu presenteras.

Redan vid de första samtalen med personalen på Karlslundsbadet, där jag ofta simmar, har jag fått höra hur många av badgästerna efterlyser faciliteter som IR-bastu, ångbastu och bubbelbad. Trots detta har det varit svårt att få till ett möte med personalen för att diskutera detta vidare, och min kritik har gång på gång hamnat i skymundan. Men det är just den här typen av detaljer som skiljer en bra anläggning från en medioker. Karlslundsbadet, som invigdes 1994, satte en standard som vi borde sträva efter att överträffa, inte att sänka.

När vi ser tillbaka på Karlslundsbadet från 1994 ser vi en vision om ett modernt och varierat badhus, med allt från relaxavdelning till rutschbana och bubbelbad. Det var en satsning som lockade besökare från hela regionen och satte Landskrona på kartan som en stad med både ambition och kvalité. Och nu, när vi står inför en ännu större satsning, med en investering på över en miljard kronor, borde vi kunna bygga något ännu mer modernt, något som är minst lika imponerande som det vi hade för 30 år sedan – om inte mer.

Det är här jag ser en stor brist i de nuvarande planerna för det nya badhuset. Den stora skillnaden mellan det Karlslundsbad vi har idag och det badhus som nu presenteras är inte bara designen – den är politisk. När Karlslundsbadet byggdes var det under Socialdemokraternas styre i staden. Då satsades det på kvalitet och mångsidighet. Nu, när vi ser på de nya planerna, undrar jag om det handlar om att spara in på kostnader snarare än att skapa något hållbart och attraktivt för framtiden. Det är svårt att förstå varför vi inte kan erbjuda dagens besökare samma, om inte bättre, faciliteter som vi hade för tre decennier sedan.

Det handlar inte bara om ett badhus – det handlar om vad vi värderar som stad och samhälle. Att investera i våra invånare och deras välmående är inte något som bara ska handla om att bygga för nuet. Det handlar om att skapa en plats som lockar och möter behoven för både dagens och framtidens besökare. När vi har råd med en satsning på över en miljard för att utveckla Karlslunds idrotts- och rekreationsområde, borde vi kunna erbjuda en anläggning som lever upp till den standard vi en gång byggde för 30 år sedan, om inte mer.

Som en del av styrgruppen för projektet är det min uppfattning att vi måste lyssna på de röster som kommer från de människor som faktiskt använder våra anläggningar. Badgästerna vill ha högre kvalitet, fler valmöjligheter och ett badhus som lever upp till deras förväntningar. IR-bastu, ångbastu och bubbelbad är inte lyx – de är nödvändiga delar av ett modernt badhus, och det är dags att vi tar det på allvar.

Jag hoppas innerligt att styrgruppen och alla inblandade beslutsfattare tar dessa synpunkter på allvar och ser till att vi inte bara bygger ett badhus för nutiden, utan för framtiden. Vi har råd att bygga mer än bara funktionella byggnader – vi har möjlighet att skapa en anläggning som blir en stolthet för Landskrona och en plats dit människor kommer för både hälsa, rekreation och gemenskap.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet