Miljönämnden körde över sin förvaltning

Annika Segerlund är vice ordförande i stadens miljönämnd och Jörgen Hanak är miljöförvaltningens chef. Den senare är starkt kritisk till det beslut som togs i nämnden förra veckan.
LÅNGLÄSNING. Förra veckan beslutade Miljönämnden i Landskrona att en bullervall bestående av 50 000 ton avfall från LSR ska byggas längst med motorvägen i höjd med Saxtorp. Beslutet togs trots att Miljöförvaltningen hade lämnat ett helt annat förslag till beslut. Stadens miljöchef Jörgen Hanak har aldrig någonsin varit med om att en nämnd fullständigt ignorerat det som förvaltningen presenterat.

I fredags gick miljönämndens vice ordförande Annika Segerlund (M) ut med ett pressmeddelande om att en enig nämnd tagit beslutet att bygga en bullervall längst med motorvägen i höjd med Saxtorp. Vallen ska bestå av 50 000 ton avfall från Landskrona – Svalövs Renhållnings AB, LSR. Vad som inte framgick av pressmeddelande var att nämnden inte lyssnade på förvaltningen. Tvärt om.
Enligt Miljöförvaltningens chef Jörgen Hanak struntade nämnden i det förslag som förvaltningen gett. Följden kommer, enligt miljöchefen,  att bli att en av kommunens få marker som är rena från gifter kommer att bli förorenad.

”För att göra det möjligt att anlägga bullervallen och samtidigt värna miljöförhållanden som marken har idag, har flera försiktighetsåtgärder tagits fram och mätningar av vattenvärdena ska följas under processen för att säkerställa att vattentäkterna i området inte blir förorenade av massorna som bildar bullervallen”. Det skriver Annika Segerlund (M), vice ordförande i miljönämnden, i pressmeddelandet förra veckan.

Jörgen Hanak är av en helt annan mening.
– De massor vi pratar om som ska läggas här får läggas på mindre känslig mark typ på industriområden. Men eftersom det är sand i marken i Saxtorp så kommer föroreningarna i massorna att går rakt ner i grundvattnet, säger Jörgen Hanak.
– Massorna kommer från okända platser i Skåne och vi vet att det här är en lukrativ bransch. Det ligger väldigt mycket pengar i att få undan sådana massor. Och just här känner vi att det är en stor risk för en bristfällig kontroll övar vad det är som kommer att läggas på marken. Risken är påtaglig att vattnet blir förorenat. Och det är i strid med vattendirektivet i EU. Man får alltså inte förorena vattnet och här är vattnet ovanligt rent för att vara i Landskrona.

Han betonar dock att förvaltningen inte ifrågasätter att det ska byggas en vall. Därför hade miljöförvaltningen arbetat fram ett förslag till beslut, något som alltså slängdes i papperskorgen av nämnden.
– Förvaltningen hade lag fram ett förslag till beslut om riskerna med bullervallen men nämnden tog ett helt eget beslut som var helt fristående från vårt förslag. Och det är klart att vi ser med oro på det, säger Jörgen Hanak.
– Vad gäller avfall för anläggningsändamål så har miljönämnden i uppdrag att bedöma om det är en ringa risk eller mer än ringa risk för miljön. Det vill säga hur stor påverkan avfallet har för mark och grundvatten. Och eftersom vår bedömning var att risken är mer än ringa så är det en tillståndspliktig verksamhet.

Jörgen Hanak är även upprörd övar hur ärendet har gått till.
– Nämnden gick bakom ryggen på förvaltningen. Vi fick deras förslag en timme innan nämndsmötet där beslutet skulle tas. Det är uppenbart att det har varit ett starkt tryck under hela hösten på inte minst ordföranden (Elvir Mesanovic MP) i det här ärendet. Det här ska ordnas.

– Jag konfronterade nämnden på mötet och jag var väldigt rak och tydlig. Vi sitter i en komplicerad situation där vi ska driva ärenden i nära samvaro med de som berörs av besluten. Det kräver ett stort mått av integritet. Och här tycker jag inte att nämnden har haft den integriteten som krävs.

Kan inte miljöförvaltningen sätta stopp för det?
– Problemet är att vi inte kommer att upptäcka föroreningarna förrän konsekvensen är där, det vill säga när det upptäcks i grundvattnet och då är det redan för sent. Och att återställa en så stor vall är knappas görbar.

Jörgen Hanak menar att risken är stor att avfall som inte hör hemma där smygs med. Men kontrollen blir nu svår.
– Det bästa är om man vet var massorna kommer ifrån och att kommunen har kontroll på vad som tillförs. Nu kommer istället ett företag att samla in massor från hela Skåne och det kommer att vara svårt att hålla koll på vad det är. Det kan lätt slinka ner ett lass som absolut inte ska vara där.

Jörgen Hanak tror att anledningen till att förvaltningen blev överkörda ligger i de egna leden.
– Man måste fråga sig vad orsaken är att vi blir överkörda av nämnden.  Jag ser att kommunen har köpt mark i Saxtorp och jag tänker att man kommer att planlägga för bostäder.  Jag gissar att det här är första steget mot detta. Det finns kommunala planer som inte är offentliggjorda, beslut som kommer från Stadshus AB och som är riktat till LSR. Det är ju tre som sitter i miljönämnden och som även sitter i Stadshus AB:s eller LSR:s styrelse och de anmälde jäv när beslutet i nämnden skulle tas, säger miljöchefen och upprepar.
– Jag upplever det som att det varit ett tryck från ledningen att det här ärendet ska genom.

Jörgen Hanak är även förvånad över att det var en enig nämnd som tog beslutet.
– Vi har haft politiker här som varit väldigt oroliga för Syngenta. Därför blir jag förvånad när man i nästa läge enhälligt ställer upp bakom detta utan att bemöta riskerna. Skillnaden mellan Sygenta och Saxtorp är att det finns föroreningar i marken gällande Syngenta men marken i Saxtorp är ren. Och regelverket är tydligt. Det är förbjudet att sprida föroreningar och här sprider vi föroreningar till en plats som är ren.  Man skulle nästan kunna uttrycka att marken i Saxtorp är unikt ren för att vara i Landskrona. Och att köra dit en cocktail av förorenade massor från hela Skåne och lägga som en limpa är fel.

Frågan är vad det kan få för betydelse mer än att marken blir förorenad.
– Vattnet nedströms kommer att bli förorenat. Det kan exempelvis innebära att man inte kan använda vattnet till bevattning eller fylla pooler. De flesta har dock kommunalt dricksvatten.

Någon risk för att Saxtorpsjöarna ska påverkas finns inte.
– Nej, vattnet strömmar mot havet. Grundvattnet på den västra sidan av motorvägen kan dock bli påverkat. Jag är också osäker på om det finns någon dränering kopplat till E6 som kan leda till Saxån/Braån.

Vad händer nu?
– Om ingen av de närmast berörda, det vill säga de boende, överklagar beslutet så kommer vallen att byggas enligt beslutet.

Någon storm bland de boende i området har det dock inte varit.
– Jag kan konstatera att de klagomål vi fått från Saxtorp är ett fåtal. I vårt system hittar jag tre ärenden sedan 1995. Det är en väldigt bullerutsatt miljö men det är förhållandevis få klagomål.

Avslutningsvis berättar Jörgen Hanak om hur unikt det är att en nämnd fullständigt ignorerar en förvaltnings förslag.
– Jag pratade precis med min kollega Anneli Marklund här och vi har tillsammans 80 år i yrket och har rätt många tusen nämndsärenden bakom oss och vi har aldrig varit med om något liknande.

Läs mer:

Till arkivet