Gasverket vid Industrigatan byggdes 1890 och var i drift till 1966. Stadsgasen användes till belysning och senare till uppvärmning. Kolgasproduktionen i Sverige upphörde på 60-talet. Då konkurrerade andra uppvärmningsmetoder, som eldningsolja och fjärrvärme, ut gasen.
Tomten ska saneras från markföroreningarna
Under projektet kommer staden att sanera tomten från markföroreningarna. Marken ska i framtiden, utan risk, kunna användas som exempelvis parkering, för företagsändamål, som småskalig industri, lagerverksamhet eller kontor.
Arbetet påbörjas i oktober 2024 och beräknas vara klart i april 2025.
Det som nu kommer att ske är staden sanerar förorenad mark, asfalterar delar av ytan, planterar nya växter, lägger nya ledningar för vatten och avlopp inom fastigheten samt återställer parkeringen som nu stängs av och saneras.
Under arbetets gång kommer det att råda begränsad framkomlighet under arbetet även om gatorna hålls öppna. Visst buller och damm kan förekomma. Parkeringen är avstängd under arbetet.
”Kan förekomma viss ofarlig doft. Det är ingen fara att vistas i området”, utlovar Landskrona stad via sin hemsida,
Naturvårdsverket finansierar saneringen
Saneringen av gasverkstomten kommer att finansieras med statliga medel från Naturvårdsverket. Naturvårdsverket har tillsammans med samtliga Sveriges länsstyrelser inventerat förorenade områden från gamla industriverksamheter. Gasverkstomten i Landskrona är en av flera tomter runt om i Sverige som är i behov av sanering.
Rivningarna inleddes 2019 och i början på 2020 påbörjades rivningen av själva gasklockan. Dessa arbeten blev helt klara sommaren 2020.