DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Gör Strandpaviljongen till kulturcentrum!

Citadellkliniken i Landskrona har gått i konkurs. Frågan är nu vad som händer med Strandpaviljongen. Debattören Marko Huttunen har ett förslag.
Sedan nyheten att Citadellkliniken som bedriver sin verksamhet på Strandpaviljongen har Landskronaborna återupplivat tankarna om att byggnaden åter igen ska bli ett nöjespalats. En som har sin ståndpunkt klar är den flitige debattören Marko Huttunen som fick syn på ett inlägg på sociala medier som fick honom att skriva en debattartikel. Naturligtvis kommer Landskrona Direkt att erbjuda de han vill debattera med utrymme att svara.

Gör Strandpaviljongen till kulturcentrum!

I helgen dök ett intressant inlägg upp i de så kallade sociala medierna. Det var en Landskronabo av senior modell som föreslog att Landskrona stad borde göra slag i saken och passa på att smida medans järnet är varmt och satsa på att göra Strandpaviljongen till ett kulturcentrum. Frågan är aktuell eftersom skönhetskliniken bommar igen sin verksamhet på ”Strand” pga konkurs. Vi är många Landskronabor som gått förbi kliniken under tiden som det varit just en klinik och vi har känt en stor sorg och saknad av tillgång till lokalerna där vi haft så roligt med dans och allt vad det varit. Strandpaviljongen ligger på bästa A-läge i en av världens mest intressanta regioner med förstklassig utsikt över Öresund. En riktig potentiell kronjuvel!

När kliniken lobbades in på Strandpaviljongen var det andra tider. Riksdagsman Torkild Strandberg (FP) hade trashtalkat Landskrona i varenda mediekanal i Sverige och alla visste hur dåligt det var här. Debattklimatet och narrativet var annorlunda än i dag, Folkpartisterna ville bygga en citybadstrand och en del oroade sig för hur det skulle påverka människorna i staden i vinden som skulle ligga på halvmånens strand – även känt som La Playa Media Luna – och sola, råka tänka på sina extrakilon och se en quickfix på kliniken bredvid stranden. Istället för att avbetala en sistaminutenresa till soligare breddgrader kunde man kanske avbetala ett skönhetsingrepp och bidra till kommunkassan. Hyresintäkterna var viktigare för kommunen att få in än stadens anseende och ingen kunde väl räkna ut med den upplyfta bakdelen och lite krita att det skulle uppstå skandaler kring en sådan plats. I staden fanns det ett likhetstecken mellan kultur och flumflum, så det var inget alternativ med kultursatsningar på bästa A-läge, även om ABBA uppträtt här. Omkostnaderna var för dyra! Ändamålsanpassa kåken för klinik! Cashen skulle in!

Men det har hänt en del i Landskrona de senaste cirka 20 åren. Jag tänker inte på byggnationerna, även om jag skulle kunna såga dem vid fotknölarna i något som Direktens redaktion skulle kalla för ”LÅNGLÄSNING”. Jag tänker på att det hänt en del avseende kultur i staden. Landskrona Foto har vuxit fram och tryckt in och ut sig lite här och var. Galleri Direkt har uppstått i Gamla Kyrkogatan där det löpande under året visas upp konst av folk för folk. Kulturnatten har överlevt, även om diagnosen efter senaste natten är vitaminbrist, så en rejäl injektion rekommenderas. Likaså har Landskrona Konstförening överlevt och behöver någonstans att vara även när det är dyrt med elen och värmen på Konsthallen. Det har visat sig att stadens invånare fortsatt uppskattar livemusik såväl i form av artister på Teatern, jazz på gamla Harlekin (dvs musikscenen inne på matscenen), sommarscen i Teaterparken och i mindre uppsättningar med lokala förmågor på muséet som bla uppträtt med blues, jazz och en Great Voice from a Small City som sjungit om ”Vem fan vill bo i Borstahusen när man kan bo på Öster”?. Och utanför Konsthallen under lummiga sommarmånader har jazz och visor börjat ta sig, även med visst ljudvågskonkurrerande inslag av dunkadunk från den smörande taxen innanför vallarna. Klaga inte på att det saknas kultur i Landskrona, för det gör det inte, efterfrågan är stor så utbudet skulle rentav kunna bli större nu när vi vet att folk faktiskt älskar det!

Därför kommer förslaget om att göra ett kulturcentrum på Strandpaviljongen, så att säga, i rättan tid! Kommunen har ju utrett att bygga ut med ett kulturhus intill Skånska Teatern, efter en arkitekttävling där mitt favoritförslag stavades bladguld på utsidan. Tyvärr vann något modernistiskt tegelfanskap, men om detta var åtminstone politiken enig om att det skulle byggas. Tji fick vi. Någon tillbyggnad har det inte blivit och man kan ju fråga sig själv, eller kanske kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L), varför bygghetsen inte gällt kulturhuset? Det kanske saknades 50 miljoner till ett kulturhus tidigare, men sedan det var tapeten har kosingen staplats på hög inne på Stadshuset. Torkild kanske kan svara på den filosofiska frågan: Var tog kulturhuset vägen?

För att prata mäklarspråk: Strandpaviljongens och dess faciliteter lämpar sig för ett kulturcentrum i världsklass med möjlighet för livespelningar, teatraliska framträdanden, internationella fotoutställningar av rang, reguljära konstutställningar och kanske en avskild del där lokala förmågor kan visa upp sina alster. En restaurangdel med utsikt såväl inomhus som utomhus över världens vackraste sund. Utomhusmiljöer i varje väderstreck som lockar till inspiration och berikande av själen. Havsbrisen i sig, är upplyftande för humöret. Med solnedgångar i väster avrundas ett kvalitetsbesök på denna kulturinstitution med stora mängder rosafluff och så klart sprudlande bubbel på verandan. Som manna från himmelen!

Det som möjligtvis kan begränsa utvecklingen av Strandpaviljongen till ett kulturcentrum är den stora frågan, om kommunen har den framsynthet, kompetens och know-how som behövs för att kunna se potentialen och förädla Strandpaviljongen till den ståtliga kronjuvel det har all möjlighet att vara här i Greater Copenhagen. Det vore klokt och förståndigt om kommunen passade på att göra något vettigt av denna kommunalt ägda byggnaden, innan den liksom Slottscaféet, Landskronahems tidigare kontor och några kåkar i Norrestad bara av en händelse och på ett märkligt vis bara råkar gå upp i rök.

I de större städerna i Öresundsregionen har man kulturella centra på bästa A-läge. Vi snackar kulturmekkat Hovedstaden København. Helsingør har Louisiana. Helsingborg har Dunkers. Malmö har Luftkastellet vid brofästet. Ska Landskrona verkligen slå sig till ro med att tacksamt roffa åt sig av smulorna som blir över med ett litet galleri på baksidan av Pumphuset? Icke! Landskrona ska självklart slå sig in på arenan och göra lite skönhetsingrepp på Strandpaviljongen för ett kunna öppna ett gediget kulturcentrum! Kulturnämndens ordförande Line Hovrind Aslaksen (L), det är dags att steppa upp, kräv stålar av Torkild och sätt kulturstaden Landskrona i, eller åtminstone nära centrum, med ett kultur…centrum!

Marko Huttunen

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet