Detta gillar turisterna i Landskrona

Citadellet i Landskrona är den turistattraktion som är mest betygsatt i kommunen. Den är dock långt ifrån den som för högst betyg av turisterna som gästar staden.
BESÖKSMÅL. Turismen betyder mycket för besöksnäringen i Landskrona stad. Frågan är vad turisterna helst besöker? Flest har besökt Landskrona slott men det toppar inte betygen. Nyhetsförmedlaren Newsworthy har listat besöksmålen som får bäst betyg i Landskrona.

Vilket är det bästa stället att åka till som turist i Landskrona kommun? Rönneberga Backar och Sofia Albertina kyrka – om man får tro Google maps användare. På sidan kan användare sätta betyg på stränder, museer och andra turistmål. Det finns sammanlagt drygt 4 500 platser i Sverige som klassas som ”turistattraktioner”, varav knappt 2 100 som samlat minst 30 recensioner av Google-användare. Newsworthy har sammanställt dem alla.

De attraktioner som toppar listan i Landskrona kommun är Rönneberga Backar och Sofia Albertina kyrka med ett betyg på 4,6 av 5 (baserat på 95 respektive 255 recensioner). Överlägset flest besök har gjorts på Landskrona slott.

Det finns sammanlagt elva platser som klassas som turistattraktioner och som har minst 30 recensioner i Landskrona kommun. I följande tabell listar vi dessa.

NamnBetygAntal recensioner
Sofia Albertina kyrka4,6255
Rönneberga Backar4,695
Gråen4,549
Örenäs gånggrift4,477
Rothoffs museikoloni4,439
Konstnärsgården Marielund4,433
Landskrona Slott4,32 261
Landskrona museum4,3656
Landskrona konsthall4,3397
Tycho Brahe-museet4,1551
Observatoriet Stjärneborg4,042

Betygen på Google maps följer en något skev fördelning. Att ha mindre än 4,0 i snittbetyg är väldigt ovanligt. En typisk turistattraktion har 4,4 eller 4,5 i betyg. 4,7 eller högre får anses väldigt bra. Några tiotal besöksmål lyckas snitta över 4,9.

Ser vi till andra besöksmål i Skåne län är det Kullabergsguiderna i Höganäs som får högst betyg (4,9 av 5).

Naturupplevelser i topp
Vad är då det bästa man kan göra som turist i Sverige? Generellt är det naturupplevelser som får de allra högsta betygen. Det finns en rad företag som erbjuder turer med hundspann som snittar 4,9 i betyg. Men också många naturreservat får väldigt goda recensioner av besökarna.

Så här har insamlingen av uppgifterna gått till
Genom Google maps API har Newsworthy samlat in betygsuppgifter om samtliga turistattraktioner i Sverige. Totalt handlar det om 4 519 platser, varav 2 087 har minst 30 recensioner. Det är dessa som ingår i sammanställningen. I Landskrona kommun har nyhetsförmedlaren hittat totalt 18 attraktioner, varav 11 har minst 30 recensioner. Insamlingen är gjord den 10 juni 2024.

Till arkivet