Precis som vid det förra kommunfullmäktigemötet mötte ett hundratal koloniägare från främst Axeltofta men även från exempelvis Kopparhögarna, upp inför avgörandet på Rådhuset på onsdagseftermiddagen.
– Det här är inget annat än maktens arrogans, dundrade Anders Kjellström (S) från talarstolen. Då syftade han på hur hela ärendet hanterats av Treklövern. Debatten blev rekordlång men styret var obevekligt.
Med röstsiffrorna 27 mot 24 togs beslutet att Axeltofta koloniområde ska rivas och den siste kolonisten ska vara avflyttad till årsskiftet 2027/28.
Erik Rantzow (SD) lanserade en idé om att sälja området. Trots rekord i upprepade frågor från honom föll även detta förslag med röstsiffrorna 27-24.
Även förslag om att koloniägarna skulle ersättas i paritet med taxeringsvärde avslogs.
Innan mötet hade hundratalet demonstranter samlats utanför Rådhuset. ”Se oss i ögonen”, ”Gör om gör rätt” och ”När människor med makt slutar att lyssna på folk då är det dags att byta ut dem” stod det bland annat att läsa på några av de många skyltar som målats inför dagens beslut.
Kolonisterna var minst sagt besvikna över att återremissens grundläggande krav att inledda en diskussion med dem överhuvudtaget inte hörsammats.
Sällan har ett så rigoröst säkerhetspådrag funnits vid ett kommunfullmäktigemöte.
Om det var för rädsla att någon skulle ta med sig vapen eller något liknande eller om det var för att visa sin makt så hade det, inte bara hyrts in väktare som vid första mötet, utan denna gång fick samtliga åhörare, inklusive media, tömma alla fickor och genomsökas med hjälpa av liknande scanners som används på flygplatser, något som upprörde många.
– Fick politikerna själva genomgå denna förnedrande behandling? Det är ju de som är skurkarna! Eller är detta kommunens syn på oss?, sa en upprörd man på väg att ta sig till åhörarläktaren.
Ingen hotbild
Det visar sig senare att någon hotbild inte förelåg mot mötet i Rådhuset.
Stadsdirektör Pernilla Anderberg mejlar sent på kvällen. ”Det fanns inte någon hotbild mot mötet. Det är vaktbolaget som gjort bedömningen kring vilka rutiner som skulle tillämpas vid kvällens sammanträde.”
Något som strider mot den bild som vakterna gav vid inpasseringen. På en rak fråga från Landskrona Direkt var det just stadsdirektören som skulle ha beordrat proceduren.
Pernilla Anderberg fortsätter:
”Ordförande startade mötet först när vakterna gett besked om att alla åhörare hade passerat in.”
Något som uppenbart inte heller stämmer. Landskrona Direkt var på plats på läktaren. När mötet drog igång 15:08 var långt ifrån alla på plats,
![](https://www.landskronadirekt.com/wp-content/uploads/2024/06/kommunfullmaktige-torkild.jpg)